Samurai a čísla

28.02.2018 11:57

Samurai a čísla

Jako většina lidí na světě, v minulosti byli lidé poměrně často pověrčiví. Čísla hrála velkou roli při určování štěstí a úspěchu. U samurajů tomu nebylo jinak.

4. Tradičně je 4 nešťastné číslo, protože se vyslovuje shi, což znamená smrt. Z toho důvodu se často poschodí nebo pokoje s číslem 4 nevyskytují v nemocnicích a hotelech. Obzvláště na novorozeneckém oddělení se nenachází pokoj číslo 43, protože to může doslova znamenat "narození mrtvého dítěte".(死産 - shizan: 死 – smrt/úmrtí a 産 - narození/produkce). V automobilismu a závodech, se číslům 42, které zní jako shini (死に – zemřít) a 49, které zní jako shiku (敷く – přejet) závodníci běžně vyhýbají. Dary předmětů, jako třeba talíře, se dávají po třech nebo po pěti, nikdy ne čtyři. Z toho důvodu se čte čtyři také jako “yon”.

7, když se vysloví jako "shichi", zní to podobně jako číslo 4, (四 shi) a Chi (krev). Místo toho se sedm čte Nana. Sedmička je považována za za dobré číslo, protože 7 symbolizuje "Soudržnost". Nicméně, číslo 7 je také považováno zanešťastné číslo podle jeho zápisu v Kanji, 七, což je podobné způsobu, jakým samurai páchal seppuku (切腹) konkrétním způsobem zvaným Memboku Seppuku, pokud byl z něčeho neprávem obviněn.

8 je považována za šťastné číslo, podle svého tvaru, (八) jako hora Fuji, nebo stabilní šikmé stěny japonských hradů. Také představuje Sue—hiro-garu, “rozšiřování” a protože je to skoro homonymum ke slovu "Prosperita" (繁栄 han'ei).

9 byla považována za dobré číslo, vyslovovaná jako Kyū, zní jako slovo Úleva. 9 byla také nejpříjemnějším číslem v Buddhismu. Ale 9 je také vyslovována jako ku — se stejnou výslovností jako agonie nebo mučení. Hřebeny (kushi) byly jen vzácně dávány jako dary, protože jejich jméno se vyslovuje stejně jako 9 4 (Ku-shi), neboli “agonizující smrt”.

10 je považováno za dobré číslo, neboť se vyslovuje Jū, což zní jako slovo pro "Dostatek" and "Nasycení". Je to také homonymum pro slovo "Hojnost" (十分な jūbun'na).

V Japonsku, mnoho bytových domů a parkovacích míst přeskakuje 4. Existuje také mnoho slovních spojení jako 14, ze kterých se stane Jūshi, známé jako "Dost Smrti" (十死), 24 se může stát nishi, známé jako dvojitá smrt (ニ死), 42 se stane shini známé jako "smrt" nebo “ke smrti” (死に), 43, které se může stát shinsan, známé jako „narození mrtvého dítěte“ (死産), 45 může být shingo neboli „po smrti“ (死後). 9 se často přeskakuje, speciálně v nemocnicích, vzhledem k výslovnosti jako „ku“ spojovaných se slovem „trpět“ (「苦しむ」 "kurushimu"). Dalším příkladem je 43+4=47 shizan shi Shuraudo „závoj mrvého narozeného dítěte“ (死産死被い). Číslo 49 je považováno za obzvláště nešťastné číslo, protože evokuje frázi "Trpět až do smrti." (「死ぬまで苦しむ。」 "Shinu made kurushimu.")

Náhodou se registrační číslo mého auta 634.6 dá přečíst jako Roku nebo Mu, 3 je San, Mi, nebo Sa, 4 je Shi, nebo Yon.
6 Mu 3 Sa 4 Shi, Mu Sa Shi !! Nicméně, na rozdíl od Musashiho 5ti kruhů, mé auto má pouze 4 kruhy…je to Audi.

https://www.facebook.com/SamuraiHistoryCultureJapan/posts/1616101731801679