Rozhovor s Nagato Senseiem o budoucnosti Bujinkanu

06.12.2019 09:45

Po tréninku jsem měl velmi zajímavý rozhovor s Nagato Senseim vztahující se k přenosu 9 škol z Bujinkanu. Nejprve zdůraznil skutečnost, že Bujinkan je jedna škola, jedna „Ryu-ha“. Zatímco dříve existovalo 9 škol, které se spojily, aby vytvořily Bujinkan, není již možné dělit umění do původních škol. Jak se říká, celek je větší než součet jeho částí. A to je skutečně klíčový bod.

Bujinkan je jeden nedělitelný celek. Je to výtvor Hatsumi Senseie a on je Soke školy. Zatímco každá z devíti škol, které předcházely Bujinkanu, je důležitá sama o sobě, Nagato Sensei nás povzbuzuje, abychom se příliš nestarali o to, kdo je Soke které školy. Jsme členy Bujinkanu. Měli bychom se zajímat pouze o Bujinkan. Hatsumi Sensei je první Soke Bujinkanu a pokud by měl být nástupce, nyní nebo v budoucnosti, bude považován za 2. Soke Bujinkanu. V tomto bodě Nagato Sensei zmínil, že ačkoliv by to bylo pravděpodobné, že by japonská osoba zdědila každou z jednotlivých 9 škol, pokud jde o nástupce Bujinkanu, mohlo by to být velmi dobře ne-japonská osoba, protože Bujinkan je rozšířen napříč Zeměkoulí a existuje, aby byl ku prospěchu lidstva. Takže jakákoli dobrá lidská bytost, ať už japonská nebo nejaponská, by mohla mít odpovědnost za to, že bude budoucím Soke z Bujinkanu.

Another point Sensei made is that he and the other people who have been awarded Sokeship of the 9 schools are not Soke of the Bujinkan so should not be referred to as "Nagato Soke" etc. They should continue to be referred to as 'Sensei' or 'Dai Shihan' of the Bujinkan.

Dalším bodem, který Sensei uvedl, je to, že on a ostatní lidé, kterým byl udělen titul Soke jedné z 9 škol, nejsou Soke Bujinkanu, takže by neměli být označováni jako „Nagato Soke“ atd. Měli by být nadále označováni jako „Sensei“ nebo „Dai Shihan“ Bujinkanu.

Posledním bodem, který Sensei uvedl, byl vlastně bod, který uvedla jeho manželka a je to, že Sokeho rozhodnutí o distribuci 9 škol se řídí přirozeným pořádkem věcí. Školy se spojily pod Hatsumi Senseim a nyní byly znovu rozdány. Stejně jako v přírodě se pyl květu šíří široko daleko, aby se zajistilo přežití a pokračování jeho samotného, byla zasety i „semena“ Bujinkanu. Jednoho dne je možné, že tato semena rozkvetou s nádhernou krásou a spojí se, aby vytvořili ještě silnější vyjádření umění. Pokud vezmeme v úvahu Sokeho rozhodnutí z této perspektivy, uvidíme, jak velkou myšlenku a úvahu do toho vložil.

Proč nevytvořit solidní strukturu a organizaci, která by se předala další generaci? Protože struktury mohou být rozbité. Organizace se mohou rozpadnout. I ten nejsilnější hrad se rozpadne během času. Soke je génius a svým vlastním magickým způsobem zajistil pokračování Bujinkanu, rozptýlením jeho původních částí.

Jaká je naše role v tomto vývoji? Prostě pokračovat. Propagujte a ochraňujte společenství „Buyu“, neustále zdokonalujte naši techniku a charakter, a odpovídejte za náš vlastní růst a vývoj. Pokud tak učiníme, společně zajistíme, aby budoucnost Bujinkanu zůstala skutečně velmi jasná.

Robin Doenicke

https://www.facebook.com/doenicke/posts/10156792815218947