Kyojutsu vs. Ego

14.12.2018 11:21

Kyojutsu vs. Ego

Miroslav Čermák

Studium pravého Budo je zrádné. V Japosku na tréninku Senseie Oguriho jsem si uvědomil, až jak moc zrádné může být.

To, co ukazují Shihané, není často velký problém zopakovat. Ale mnohé zůstává skryto! A pokud podlehnete klamnému dojmu, že vám to jde, jste v Japonsku celkem zbytečně.

Trénink samotný je vlastně pastí (kyo jutsu-lest, skrytá pravda). Pro lidi s přílišným egem je snadné se do ní chytit. To, co vidíte, není často to, co je v pohybu opravdu důležité. Proto všichni hovoří o pocitu (feelingu), který je nejdůležitější v boji.

Oguri Sensei nám řekl: „Technika má své pořadí jednotlivých detailů. Pokud někde uděláte zkratku, nebude to správně fungovat.“ Ano, bude to fungovat nějak, a když k tomu přidáte patřičné množství síly a vlastního egoismu (přehnané víry v sebe sama), tak i úspěšně (rovná se – dostanete protivníka na zem). Ale toto jsou vaše pohyby, vaše myšlenky, které už dávno znáte. Proč jste potom přijeli do Japonska? Abyste předvedli, co znáte? Máte smůlu, tam na to není nikdo zvědavý (ať to vypadá, jak chce, ale nenechte se mýlit, Japonci jsou pouze velice slušní). Takže nakonec máte šanci odjet z Japonska s ještě větším egem, než se kterým jste přijeli, protože vás Soke poplácal po rameni a řekl „Dobrý“. Ale kromě toho ega jste nic nového nezískali. Chytili jste se do pasti.

Musíte to být vy sami, kdo je schopný podívat se do zrcadla a nafackovat si. Pak se vrátit k tréninku a pomaloučku se snažit odkrýt důležité detaily, které vám chce učitel předat.

Oguri Sensei nám řekl ještě jednu věc: „Pro pochopení správného pocitu je zapotřebí mít za sebou hodně technik.“ je potřeba hledat správné cítění, ale je zbytečné myslet si, že to jde hned u první techniky.

Mnoho lidí se uchyluje k variantám, jakmile jim v technice něco nefunguje. Řeknou si, že je to normální, protože se asi protivník chová jinak. Ale pravda je ta, že technika nebyla správně pochopena! K variantám se můžeme dostat až poté, co správně pochopíme základy. Varianta (henka) není berlička, která nám má pomoci napravit vlastní hloupost (pravda, v realitě je lepší napravovat cokoli, než zemřít.) Henky jsou vyjádřením svobody pohybu i myšlenek, jsou cestou k opravdovému boji. Ale pokud nejste schopni správně provést základ, určitě neprovedete ani správně variantu, jdete po špatné cestě. Bude to rádoby svobodné plácání bez duše.

Shidoshi 2/2003