Jednota je bezmezná

08.01.2021 13:34
Uvnitř Mikkyo (esoterický Buddhismus), ‘shiki’ (moudrost) existuje společně s elementy země (chi), vody (sui), ohně (ka), větru (fu),
a prázdnoty (ku). Shiki se také dá číst jako znak pro barvu. Uvnitř Ninpo se říká, že musíte vytrvat s vědomím (shiki), ale můžete také vidět barvu mandaly (zobrazení mystického Buddhistického symbolu vesmíru). Věk inkoustové malby nahradil věk barvy a většina mandal je teď malovaná v barvě. Nicméně neříká se, že v sumie (malba černou tuší) má sumi (černý inkoust) v sobě pět jemných barev? Přidáním těchto pěti barev do sedmi barev duhy, spatříme barev dvanáct, odpovídající počtu měsíců v roce. Pak spatříme, jak roky utíkají. Píseň z divadla Noh ‘Sotoba Komachi ‘ se rovná pěti kruhům (chi, sui, ka, fu, ku) lidského těla. Je důležité vidět iluzi pěti kruhů v Buddhismu. Říká se, že holandský malíř Hulce dokázal vytvořit více než dvacet sedm rozdílných barev z černé, jistě známka pravého génia.
Bojový umělec (válečný stratég) nahlíží věci v širším měřítku a pečlivě o nich přemýšlí. Zatímco všechny věci ve vesmíru mají ura (vnitřní) a omote (vnější), existuje také godai (pět elementů) a rokudai (šest slov, šest cností, které zvolil Buddha jako cvičení pro získání nejvyššího osvícení a šest nástrojů ninji). Nad to existuje shichidai (sedm elementů) a hachidai (osm elementů, v Budo známých jako kihon happo). Všechna tato čísla mají zvláštní význam. Svět je tak komplexní a mysteriózní. V Buddhismu existuje šest světů reinkarnace. Kromě nich existuje cesta duhy – sedmá cesta – a proto duha symbolizuje číslo sedm. Nicméně pokud jste prodchnuti touto duhou, tak se to stane nebezpečným. Je to protože číslo sedm (shichi) je v Japonsku považováno za nešťastné (týká se tradičních ‘sedmi utrpení’ v původním Buddhismu).
Jednota se prohlubuje do nekonečna – toto je nekonečný princip Budo, ale není omezen pouze na Budo. Dá se aplikovat na náboženství a studium. Nehlásím se pouze k víře, že Budo je jediný nejvyšší fenomén na světě. Cítím ho jako jeden z mnoha, které existují na tomto světě. Říká se: „ všechny věci jsou spojené v jedno.“ Toto je vyjádřeno v symbolu, který v Zenu symbolizuje pohostinnost. Velký Buddhistický mnich Daruma byl původně zobrazován na obrázcích po pravdě, ale jeho obrázek byl postupně zredukován na symbol 0. A tak komplexní věci začaly být představovány jednoduše a symbolicky. Darumův symbol také znamená jednotu a prázdnotu.