Investice do ztráty

15.02.2019 10:27

Pro zamyšlení jsem dnes vybral článek od Pavla Vondrovice:

Investice do ztráty

Zlo jde ruku v ruce se strachem. Každý se bojí. Může to být například strach o někoho. Když bojujete, soupeř přirozeně reaguje na každý podnět, je ve střehu, adrenalin zvedne tep, když nebezpečí přejde. Je přirozené si s tímto vším pohrávat, zkoušet jiné a jiné věci, zdánlivě nelogické, a bez zbytečného strachu, že něco ztratíte. Bez hranic. Strach je v podstatě silná překážka, která bývá někdy dobře schovaná. Kdo se bojí ztráty, nic nezíská. Berte ztrátu jako investici. Podobně jako musíte zapomínat, abyste se mohli učit nově. Stejně, jako děcko udělá bezelstně krok, aniž by přemýšlelo, že zcela určitě upadne. Kolikrát za trénink máte možnost udeřit na svého učitele, pokud budete útočit ve strachu, nebudete vnímat, co se děje, budete ztuhlí a uzavření do sebe. Hatsumi Sensei vysvětloval, že je důležité se při tréninku cítit šťastně, stejně jako děti, když si hrají na honěnou.

Henka, časování, cítění, prostor. To jsou slova, která si vybaví většina lidí, ale co takhle vnímání, lidský úsudek, povaha… Zkusme si představit soupeře, jako velkou hladkou kouli, na které každá vlastnost, jenž trochu vyčnívá, může být použita k zachycení se. Stejně tak, jako se zachytíte prstu ruky, na který zrovna během pohybu „narazíte.“

Pokud jste vnímaví, můžete najít milion možností, které otevírají možnosti další. Nejde o to se je naučit, spíše vnímat situaci a snažit se přizpůsobovat možnostem a otevírat nové.

Shidoshi 7/2007