Tenguův nos musí být zlomen

12.11.2020 14:50
 
Neměli byste se stát osobou, která podceňuje sama sebe. Všichni rádi jdeme cestou života s velkou sebedůvěrou. Být trochu více sebevědomý a stát se trochu pyšným. Nemyslím si, že by to bylo zas tak škodlivé. Říkám, že byste měli mít v sobě rozumné množství pýchy. Nemyslím tím tolik, abyste se stali tengu (Japonský namyšlený polobůh). Měli byste mít dostatek sebeúcty k sebe povzbuzení v určitých mezích, ale neměli byste jednat s ostatními myslíce si o sobě, že máte více schopností, než máte doopravdy.
Jak se to tengu-lidem stane? Protože existuje spousta lidí, kteří nevědí nic, ale myslí si, že ví, po tom, co si přečetli nebo slyšeli nějaké informace a myslí si, že tomu plně rozumějí. Ani lidská srdce, ani opravdové hodnoty materiálních věcí se nedají snadno změřit. Mimo to, pokud chcete vyniknout v nějakém oboru, musíte projít různými druhy specializovaných výuk.
Bugeisha se zkoušejí postit, jako součást svého tréninku. Lidé se jich ptají, proč se připravují o požitek z jídla. Není to o zkoušení odolnosti proti hladu. Tento trénink je o pochopení drahocennosti jídla. Pokud se snadno dostanete k jídlu, nikdy nepochopíte jeho drahocennost. Tak takhle pouze rozvíjíte touhu po chutnějším jídle. Nicméně osoba vystavená krutému hladu bude cítit vděčnost za jídlo, které dříve jmenovaná skupina lidí vyhodí, protože pro ně není dobré.
Mimochodem, jaké je správné jídlo pro lidskou bytost? Naučit se odpovědi, bojový umělec se postí, aby pochopil lidi, kteří nemohou získat jídlo. Tímto způsobem pochopíte lidi, kteří přinášejí velké oběti jen pro to, aby se dostali k aspoň skromnému jídlu. Není špatné si kupovat kvalitní jídlo, pokud si ho můžete dovolit. Nicméně, pouze člověk, který chce doopravdy pochopit drahocennost jídla a jezení může omezovat jeho touhu dokonce za okolností, kdy nemůže jíst. Lidé, kteří nechápou drahocennost dokonce i toho nejobyčejnějšího jídla skončí s problémy při hledání jídla, které je podle nich vhodné k snězení.
Lidská bytost se nesmí stát tengu (samolibá, ješitná) v tomto životě. Pokud se takto budete chovat, měli byste mít dostatek štěstí mít člověka, který zlomí váš dlouhý nos a pomůže vám se nazpět stát normální osobou. Příležitostně jsem řekl studentům, že mohou jednat jako tengu, protože se jim podařil dostatečný pokrok, kterým se mohou pochlubit. Nicméně jim říkám, pokud se chtějí stát lepšími, neměli by nosit masku tengu.