Stravování Ninji

26.01.2017 15:25

Ninja no Shokumotsu (Stravování Ninji; 忍者の食物)

 „Říká se, že lidé se stali slabšími od té doby, co začali jíst vařené jídlo. Shinobi no mono normálně jedl nekultivovanou hnědou rýži, ale pokud bojoval, jedl bílou rýži. Není to proto, že se bílá rýže snáze stráví, ale pochází to z faktu, že bílá rýže byla považována za symbol vítězství.

Přestože bojové umění obsahuje Omote (otevření; 表) techniky a Ura (uzavření; 裏) techniky, stravování Ninji má k tomu třetí stranu: Omote, Ura, a (prázdnota; 空). Ura techniky pobízejí studenta k naplnění Prázdnoty čímkoli je možné a ke snězení nevyváženého, cizího a pravděpodobně nechutného jídla. Vedení úmyslně nestandardního života pomáhá k vypěstování smyslu pro rovnováhu v rozdílných časových pásmech (jako ti, kteří pracují na směny). Když pracovali v utajení, Ninjové mohli strávit dlouhé časové období bez možnosti pobytu na slunci a z toho důvodu trénovali být „nočními ptáky“. Běžní lidé mají sklony považovat takto neortodoxní životní styl za známku slabosti, ale Ninjové měli své vlastní životy pod kontrolou a síla jejich duševní odolnosti jim pomohla zdokonalit schopnosti potřebné k proměně prováděných činností z neobvyklých na běžně. Pokaždé když cestuji po světě a poskytuji vedení v Ninpō Taijutsu, nikdy nemám problém s jet lagem (pásmová nemoc) nebo s neobvyklým jídlem. Na rozdíl od většiny si to dokonce užívám.

Mít každodenní zdravé stravování je stále základem, na kterém by měl každý stavět své tělo, které pomůže jeho Taijutsu růst. Nad to doporučuji jíst hodně zeleniny. Ninja Kihon Happō strava obsahuje hnědou rýži, tōfu, sezam, polévku miso, bez soli, bez cukru. nevařená jídla a barevnou zeleninu. Hnědá rýže může být pražená na kameni za pomoci slunečního světla. Další důležitá věc je jíst vše bez upřednostňování nebo puntičkářství. Kromě toho byste si měli jídlo užívat a správně rozžvýkat. Hodí se při zotavování se z psychické a fyzické námahy.

Vojáci ve válce byli živeni z vojenských přídělů, kde byly třemi hlavními součástmi sója, fazole, hnědá rýže a nakládané švestky. Sójové boby jsou známé jako „jídlo válečníka“ nebo „kouzelné jídlo“, protože se dokáží proměnit v miso, sójovou omáčku a tōfu. V posledních letech začali lidé po celém světě více používat sójovou omáčku a jíst tōfu a hnědou rýži, protože je dost možné, že rozpoznali tento princip.“

Zdroj:

Hatsumi, Masaaki. Way of the Ninja: Secret Techniques. (2004). str. 109-10. ISBN 9-784770-028051

https://cmara.education/ninja-no-shokumotsu-diet-of-the-ninja-%E5%BF%8D%E8%80%85%E3%81%AE%E9%A3%9F%E7%89%A9/