Strategie kontroly v Bujinkanu 6: 神経 Shinkei

22.06.2017 14:09

Strategie kontroly v Bujinkanu 6: 神経 Shinkei

Vstal jsem brzo ráno v neděli a vyrazil na sraz s novým japonským přítelem na nádraží. Trénoval v Bujinkan dojo v Tokiu, dokud jeho učitel nezemřel. Bylo mi líto, slyšet o smrti jeho učitele, který byl Sokeho uke po mnoho let. A také jsem byl velmi překvapen, když jsem zjistil, že můj nový přítel nikdy nebyl v Bujinkan Honbu dojo cvičit s Hatsumi Senseiem.

Rozhodl jsem se risknout porušení jakéhokoli druhu japonských formalit či etikety, o kterých nevím a pozval jsem mého přítele, aby si s námi šel dnes zacvičit. Doufal jsem, že Soke ho rád pozná. Nikdy nevíme, co taková spojení mohou přinést.

Na hodině Hatsumi Senseie vše co učil, bylo o použití malých bodů spojení za účelem kontroly. Předvedl to svými špičkami prstů. V jeden okamžik plácl do oka svým prostředníčkem. Pak nám ukázal, jak seřadit tělo a rameno za jeden prst, jakoby to byl meč.

Poté se otáčel kolem tohoto bodu. Když se otáčíte kolem tohoto malého bodu, kontrolujete protivníkovo kamae, jeho rovnováhu nebo místo bolesti.

Soke řekl:

„Pomocí špiček prstů jste schopni 変えるkaeru (změna). Musíte být schopni to udělat pouze pomocí vašich prstů. To není technika. Doopravdy necítíte, že byste se moc hýbali, že ne?“

Soke řekl, že kontroloval skrze napojení. Napojení na protivníkův pohyb, ale také na to, co si myslí a cítí. Jakmile vytvoříte toto napojení, můžete ho kontrolovat. Kontrolovat jeho tělo, myšlenky a jeho pocity skrze toto napojení.

Ale zdůraznil:

„Nekontrolujete jeden specifický bod, kontrolujete všechno. Řekl jsem pomocí prstů, ale nejsou to doopravdy prsty. Je to o kontrole. Vypadá to, že se to děje na prstech, ale vlastně se to děje v celém těle.“

Soke použil slovo 神経 shinkei (nerv). Toto je vnímavost skrze nervy.

 „Studujte tento způsob kontroly skrze napojení. Spojte se s tím, co si myslí nebo co cítí. Není to technika. Musíte být s ním spojeni takto. Toto se nedá učit. Pokud se snažíte vyhnout, přerušíte toto napojení.“

Toto není něco, co děláte svými lidskými úmysly. Shinkei je instinktivní jako autonomní odpověď, kterou má vaše tělo, pokud jste dostatečně citliví.

Používáte malé části vašeho těla. Jako demonstraci Soke začal hýbat ušima a my se všichni smáli. Pak mluvil o uchopení malých věcí a jejich spojení s velkými věcmi v kukan a poté použití takového spojení.

Toto je správné 空間利用 kukan riyō nebo použití prostoru. Pokud se napojíte prstem, je to malá věc nebo bod. Ale napojuje se na velkou věc, kterou je konflikt nebo agrese vašeho protivníka. Použijete toto malé napojení (NE prst…napojení samotné) ke kontrole.

Hatsumi Sensei řekl, že vytváříme vakuum a máme tuto „náladu.“ Soke použil hru se slovy mezi Angličtinou ムード muudo (nálada) a Japonským 無道 mudou nebo dokonce 武道 budou. Jste vedeni bojovými uměními do zero. Procházíte mezi náladou a cestou prázdnoty nebo beztvarosti. Jsme vedeni bojovými uměními do zero a stáváme se zero skrze bojová umění.

Během přestávky nakreslil Hatsumi Sensei draka pro mého nového japonského přítele. Spousta našich dalších japonských Shihanů a buyu bylo k němu velmi přátelských a laskavých. Možná časem najde svého nového učitele v Bujinkanu.

Michael GLENN

https://bujinkansantamonica.blogspot.fr/2017/06/bujinkan-strategies-of-control-part-6.html