Strategie kontroly v Bujinkanu 2

26.01.2017 15:27

勝負いなく Shōbu Inaku: Strategie kontroly v Bujinkanu 2

 

Prvním článku o strategiích kontroly v Bujinkanu jsem popsal jeden z okamžiků, kdy jsem zaútočil na Hatsumi Senseie. Kdokoli, kdo byl Sokeho uke, může říci stejnou věc. Jak to vypadá a jak se cítíte, je velmi rozdílné!

Jedna společná věc, kterou od něj všichni cítíme, je, že zmizí. Vím, zní to divně, ale je to, jako by byl před vámi a pak nebyl. Totiž, minulý týden nám vysvětlil, jak právě tohle je jednou z jeho strategií kontroly. Řekl nám, abychom

 „Pohybujte se takto přirozeně, jakoby vstupujte. Pohybujte se přirozeně bez toho, abyste z toho dělali boj.“

Tohle byl anglický překlad, ale Soke použil slova 勝負いなく shōbu inaku znamenající není žádný boj nebo boj zmizel. Shōbu naznačuje soutěž nebo zápas, kde vítězství nebo prohra je jasná. Protože nestudujeme sportovní bojové umění, nelpíme ani na jednom z těchto výsledků.

いなくなる inakunaru znamená zmizet. Nebo v definici, která nám pomůže pochopit tuto strategii, to znamená „přestat existovat.“ Jakýkoli boj, zápas nebo soutěž potřebuje nejméně dva bojující. Co se stane, pokud jeden z nich zmizí?

Tohle začne uvnitř. Musíte odstranit sami ze sebe myšlenku na vítězství či prohru. Nebo dokonce to, že je jakýkoli boj, který se dá vyhrát nebo prohrát. Když vystoupíte z tohoto malého světa, kde boj existuje, zjistíte, že je velmi jednoduché situaci kontrolovat.

Hatsumi Sensei watched all of us trying to do that. He likes to stand in the back of the dojo on the wood floor and observe us. Sometimes I will even see him stand right in the middle of the room watching. He saw that many of us were still trying to fight, so he said we should leave that attitude at home…

Hatsumi Sensei nás sledoval, jak se snažíme to udělat. Rád stojí v zadní části dojo na dřevěné podlaze a sleduje nás. Někdy ho dokonce vidím stát přímo uprostřed místnosti a sledovat. Viděl, že hodně z nás stále zkoušíme bojovat, tak nám řekl, že bysme měli nechat tento přístup doma…

„Při vašem vlastním tréninku je to ok udeřit a bojovat takhle, ale zde studujeme kontrolu.“

Řekl nám, že se neučíme si vyměňovat rány. To je to, co se děje ve sportovním bojovém umění, lidé si vyměňují rány, dokud není rozhodnuto o vítězství nebo prohře. Někdy pomocí rozhodčích! Ale v reálném boji nejsou žádní rozhodčí.

Místo toho nám řekl Hatsumi Sensei, abychom si hráli s prostorem. To není bojování. To je to, jak se naučíme kontrolovat prostor.

Když tomu porozumíte na hluboké úrovní, stanou se dvě zlomové změny ve vašem tréninku:

Zaprvé, tím, že neukazujete, že bojujete, zmizíte z boje. To není pouze psychologický trik. Můžete se naučit fyzicky zmizet z boje.

Cítil jsem to, když jsem se pokusil uchopit ruku Hatsumi Senseie. Vyučoval tehodoki. Když jsem se chystal ho uchopit, prostě zmizel. Znovu se objevil, když jsem letěl vzduchem a přistál na zádech.

Chvíle, kdy necháte boj sám zmizet. To způsobí, že protivník ztratí sílu a schopnost bojovat. Hatsumi sensei mi ukázal tento aspekt, když jsem ho bodnul. Způsob jakým se na mě usmál a jeho kiai v tu chvíli můj útok splaskl, protože on se mnou nebojoval.

Hatsumi Sensei řekl znovu a znovu, že コントロール kontorooru je téma tohoto roku. Ne bojování… pouze kontrola. Není to waza nebo technika, která může být vyučována.

Je totiž pouze jedna zřejmá cesta, jak se to naučit. Ta je skrze přímou zkušenost s Hatsumi Senseiem nebo s učitelem, který měl tuto zkušenost. Pak se můžete naučit, co Soke myslí tím, když říká, že on nebojuje. Říká, že pouze následuje cestu kami (神の道 kami no michi). Měli bychom být chytří a následovat jeho vzoru.

Michael GLENN

Zdroj: https://bujinkansantamonica.blogspot.fr/2016/12/shobu-inaku-bujinkan-strategies-of.html