Pochybujete?

26.01.2017 15:20

Pochybujete?

Velmi důležité poučení se nám dostalo od Noguchi Shihana před pár týdny. Vyjádření k tomuto poučení mi znělo v hlavě a cítím povinnost o tom napsat.

Noguchi Shihan nám řekl, „pokud pochybujete o své technice nebo schopnosti, pak byste měli odejít.“ Na první pohled to může vypadat jako tvrdé vyjádření, ale může to být jedno z těch, které vám zachrání život.

Sebedůvěra je velmi důležitý aspekt, pokud ne ten nejdůležitější, v bojových uměních a v boji. V Budo máme specifický termín “Shin Gi Tai”, který odkazuje na tři aspekty: mysl, tělo a ducha nebo v přímějším překladu: mysl, techniku a tělo. Všechny tři musí být propojené pro mistroství v bojových uměních. Bez sebedůvěry mysli tak další dvě nebudou následovat. Jak můžete čekat, že přijdou dovednosti, když nemáte sebedůvěru?

Soke často odkazuje na „Štěstí“ a jak pracuje pro nebo proti nám v našem životě. Z toho důvodu musíme mít sebevědomí, které vykouzlí pouze „dobrý“ typ štěstí a žádný pochybný výsledek.

Jak jsem již psal v předchozím článku, technika je základ a nemůže být opomenuta, ale právě tady je k technice připojená tato malá důležitost. Předpokládá se, že cvičíte dostatečně dlouho, abyste tomuto porozuměli, nebo alespoň trénujete s někým, kdo tomu rozumí.

Pokud jste v opravdovém střetu, musíte si být 100% jistí, že uspějete nebo tak znevýhodňujete sami sebe v možné, život nebo smrt, situaci.

Jsem si 100% jistý tím, že tohle je proč Noguchi Shihan řekl, „pokud pochybujete o sobě nebo o své technice, pak byste měli odejít.“

V shinkengata není místo pro pochyby. Musíte zvítězit, je to tak prosté.

Doug WILSON

Překlad článku https://henka.wordpress.com/2007/06/25/do-you-doubt/