Naslouchej svým tělem

06.02.2018 10:50

Naslouchej svým tělem

Arnaud Coserge

Trénink se Senō senseiem je vždy potěšení. Zaprvé je gentleman; zadruhé, odcházíte ještě více zmatení, než jste přišli. Jeho poslední dvě lekce byly bez vyjímky!

Začali jsme s kunai, krása jeho taijutsu není o zbrani. Kunai byla pouze prostředkem, jak ukázat jeho perfektní smysl pro vzdálenost a kontrolu. Hatsumi Sensei mluví o kontorle každou hodinu. Senō Sensei jí předvedl. Z jeho výuky mám pár zajímavých bodů, které bych chtěl s vámi sdílet. Jsou čtyři a projdeme je dohromady.

1- Napojte se nohama, nedávejte žádnou sílu do vašich rukou a dlaní.

Když jste v kontaktu s Ukem, nenechte horní polovinu těla dělat techniku. Místo toho použijte vaše kolena a nohy k získání rovnováhy. Příliš často, když jsme blízko k protivníkovi, máme sklony použít horní polovinu těla. Taijutsu je o používání celého těla a to je, proč ho nazýváme TAI-jutsu nebo „techniky pomocí těla.“

2- Kunai tvoří kontakt a vymezuje Shiten. (1)

Pomocí kunai, tanto nebo vašich prstů, bod kontaktu s protivníkem se stane vaší novou svislou osou. Kolem tohoto pilíře se otáčíte a získáváte Ukeho rovnováhu. Ptal jsem se Senō Senseie, zda mi to párkrát ukáže a pokaždé jsem necítil nic. Byl to divný pocit. Bylo to jako bojovat s větrem. Když je v kontaktu s vámi, jeho nohy se točí kolem Shiten a vy ztrácíte rovnováhu nedostatkem síly, kterou do ní vkládáte. Konáte tento Mawari pohyb (2) pouze nohama. Uke vidí kontakt na horní polovině těla. Ale nemůže nic cítit, jeho rovnováha mizí, když kolem něj prochází.

3- Zbavte se jakékoli podpory.

Okamžik, kdy se uke nakloní k vám a vy cítíte jeho váhu je okamžik, kdy povolíte vaši podporu. To je „Jokyo“ neboli „zbavit se podpory.“ Byl to fantastický pocit. Nebyla zde vůbec žádná Chikara. (4)

Protože díky nepřítomnosti Toriho se Uke ocitne sám nad zemí. Výsledkem je pak jeho pád. Tento koncept Jokyo je vývojem Fuyū (5) používaným doteď Senō Senseiem. Jokyo přichází po Fuyū. Je to vývoj. Pokud budete schopni nechat Ukeho se do vás zavěsit, necháte ho padnout pouze pomocí odebrání jakékoli podpory, kterou používá. Nechte gravitaci vykonat své.

4- Naslouchejte napětí Ukeho těla.

Neanalyzujte. Ciťte napětí v Ukeho těle. A reagujte upravením pozice vašeho těla pomocí vašich nohou.

Když budete schopni vykonat tyto čtyři věci dohromady:

  • napojte se nohama.
  • vytvořte Shiten,
  • použijte Jokyo,
  • naslouchejte svým tělem,
    budete vždy ochráněni.

Během poslední výuky, jsem cvičil se svým přítelem Juanem Manuelem Guttierezem Argentiny. Nebyli jsme schopni sjednotit tyto čtyři aspekty taijutsu Senō senseie. Snažili jsme se, co to šlo, abychom dali tyto čtyři koncepty dohromady, ale vždy jeden dva chyběli. Bylo to, jako byste se snažili udržet vodu v dlaních. Zdálo se nám to nemožné.

Díky takovýmto tréninkům, spatříte důležitost studia v Japonsku párkrát za rok. Jak jsou ostatní učitelé schopní učit bez toho, aby sem jezdili? To nechápu.

Pokud znáte Waza ze škol a zbraní, pak může začít opravdové studium. A to jen o feelingu. a to je úroveň Mutō Dori, která se vyučuje v této době zde v Japonsku.

https://kumablog.org/2017/11/28/listen-with-your-body/

____________________
1- Shiten: 支点, pilíř; podpora
2- Mawari: 周り, obvod, bod otáčení (rozdílné od střed otáčení, což je mawashi)
3- Jokyo: 除去, odstranění; zbavit se
4- Chikara: 力, síla; námaha; moc; verva (razance); energie​
5- Fuyū: 浮遊, plynout; toulat se; závěs