Lidská bonsai

17.02.2017 10:23

Lidská bonsai!

Za posledních dvacet tři let, zde v Japonsku, jsem měl často to potěšení a čest překládat pro mého učitele Masaaki Hatsumi Sokeho. Často má nějaký student otázku, na kterou se chce zeptat. Vždycky je pro mě radost, být schopen pomoci usnadnit komunikaci mezi učitelem a studentem. Tak mnoho otázek a tak mnoho neočekávaných odpovědí! Na mysl mi přišla jedna z nich.

Student se ptá, „Proč jsou někteří lidé přátelští tváří v tvář, ale potom škodí a jsou zlí za vašimi zády?“

Sensei odpoví nenuceně, „to dokazuje, jací jsou to lidé.“ Jak překládám, mohu vidět nejasnost ve výrazu studentova obličeje. Sám se v tom také trochu ztrácím. Tak je otázka zopakována a přichází stejná odpověď, „to dokazuje, jací jsou to lidé.“ Potom se sensei zahledí do prostoru a zeptá se mě, „Paule, viděl jsi někdy bonsai?“ (stromek vytvořený japonským uměním miniaturizace), kývnu hlavou „ano“. Vlastně jsem vzal nějaké přátele předchozí den do bonsajové zahrady, tak jsem byl překvapen náhlou otázkou týkající se bonsají. Sensei pokračoval, „je to jako s bonsají, jak jsou lidé vytvořeni. Můžeš stvořit osobnost jakkoli. Není to ale přirozené. Nemohl bys jít do lesa a najít bonsai. To není přirozený stav. Ale můžeš pokřivit bonsai do tvaru, jakého chceš. Lidé jsou stejní.

Jak pravdivé! Právě předchozí den jsem si toho všiml na větvích bonsají. Každá větvička byla obtočena drátem a přinucena jít tímto směrem nebo tamtím směrem. Každá větvička! Každá větvička byla obalena drátem a přinucena zaujmout zdánlivě přirozenou polohu nebo kamae. A jak nepřirozené to doopravdy je. My také, jako lidé, jsme každý obaleni kulturou, politikou, výchovou, náboženstvím a vírou těch kolem nás a společností. Někteří lidé zabaleni jako kapitalisté, někteří marxisté, někteří křesťané, někteří muslimové. Ale všichni jsou úzce spojeni s formováním prostředím a společností. Potom to, co si myslíte, že jsou vaše vlastní názory, vás může zradit. Při tragických soudech, často zaujmeme kamae nebo postavení pro nebo proti jiným, zabaleným do odlišného tvaru. Obě strany však netuší dráty, které je uzavírají do této pozice.

Rozmotat tyto dráty a omezení je důležitým krokem v tréninku Ninjutsu. Opravdový ninja se stane volný a jeho strom bude růst silný a čistý do přirozeného stavu v souladu s přirozeným stavem jeho existence. Ninja je schopen poznávat svou pravou esenci v nekonečném vesmíru. To je proč v Go Jou nebo Pěti zásadách, jak je vyučuje můj učitel, stálá píle a pozornost vaší opravdové cestě je zásadní. Zaprvé si uvědomujte, kde jste právě nyní. Jaký máte právě nyní tvar? Když se váš tvar stane viditelným, začněte ho rozbalovat!

https://kasumian.com/2017/02/08/human-bonsai/