Kata

19.09.2019 09:09

Duncan Stewart

Okopírovat formu a provést ji rychle, se nerovná pochopení kata. Je to jednoduše provedení souboru naučených pohybů z předem určených útoků, známým oběma, ukemu a torimu.

Pochopení kata je až někde za striktním provedením formalizovaných pohybů v předem určených útocích. Kata je pouze úvodem do reality potenciálních pohybů v boji. Nemyslete si, že pomocí perfektního provedení, jak je psáno, tvrdě a rychle a s dobrým uke, jste ovládli techniku v celé její kráse. Je to pouze začátek bojové praxe.

Skutečná zkouška je, zda jste schopni použít to, co jste se naučili, když se to stane mimo soubor předem poskládaných kroků v kata a přizpůsobení lekcí přirozeně, jak je to třeba. Jak prohlásil Soke, „kata jsou pouze hříváním na opravdový trénink. Takže pokud se stanete jen „sběratelem kata“ a stanete se vězněm cvičení formy po celou svou bojovou kariéru, kdy se dostanete k opravdovému tréninku?“ Klíčem je rovnováha.

Ti, kteří nemohou prolomit svou formu, jsou spoutáni samotnými technikami, které se snaží zvládnout. Pokud jedinec cvičí správně, časem překoná formu jako strukturu, a lekce, které se naučil, se stanou jeho součástí, hluboko v jeho páteři. Poté uvidí, že taijutsu je základem všech možných aplikací a variant, které nastávají okamžik za okamžikem.

Jak těžké je provést techniku v realitě! Pokud se jednotlivec pohybuje předem daným způsobem, necítí doopravdy to, k čemu právě dochází.

Neexistuje předem daná technika.

Existuje pouze Mu Taijutsu. Odtud pak technika vznikne, jak je potřeba, v okamžiku a v souvislostech.

Toto je také spojené se Shu Ha Ri.


南虎

 

https://www.facebook.com/BujinkanTasmaniaTokuBuRyuSuiDojo/photos/a.617089088334098/2481642891878699/?type=3&theater