JISEI: Kontrola

26.01.2017 14:54

JISEI: KONTROLA

Arnaud Cousergue

Když jsem včera přijel do Kashiwy, potkal jsem mého přítele Filipa z Francie a jeho studenty na obědě.

Jsou zde už pár dní a mluvili o posledních senseiových hodinách. Filip říkal, že Sensei vyzdvihoval hodně téma kontroly.

Poslední rok jsme se hlavně zaměřovali na zero a Mutō Dori. Jak můžeme spojit tyto koncepty do sebekontroly?

 

Jak je to obvyklé, v japonštině existuje mnoho slov k vyjádření „kontroly“, ale Filip vysvětloval, že Sensei odkazoval na sebekontrolu.

Když jsme se rozešli, zkoušel jsem nad tím přemýšlet. Ještě jsem se nezúčastnil žádné hodiny, tak následující je pouze možná interpretace.

 

Mezi mnoha jinými významy, sebekontrola může být buď Kokki (1), Gaman (2) nebo Jisei (3). Kokki pouze znamená „překonat sebe.“ Gaman jde trochu hlouběji přidávajíc Bujinkanovský koncept trpělivosti, odolnosti a vytrvalosti.

Ale to co dává smysl mě je „Jisei.“

 

Jisei s myšlenkou sebeovládání vypadá, jako souhrn Kokki a Gaman. Přidáním myšlenky sebeovládání se stanete zero. Jako v Mutō Dori, kontrolujete sebe. Neprodukujete úmysl. Monitorujete situaci, dokud není čas jednat a děláte to tak, abyste to nepřeháněli. V Jisei jste „zero a one.“ Vzpomínám, co řekl Sensei posledně v červeneci „zero není jen nic“, myslím si, že tento stav Jisei je právě tímto. Váš přístup se shoduje s ukeho úmysly a jako s Ishitobashi (4), kamenem, kterým házíte žabky, poskakujete po ukeho pohybech dokud to s ním neskončíte. To vyžaduje hodně sebekontroly.

 

Chováte se jako magnet, neviditelně vtahujete ukeho do vaší reality, abyste ho zničili. Jisei (kontrola, kterou máte) je výsledkem Jisei, vašeho magnetismu (5). Vzpomeňte si, že magnetismus je jedním z tří aspektů Gyokko Ryû. Každopádně, budu vědět více večer, až půjdu na trénink do Honbu.

___________

1. 克己/kokki/sebezapření; sebekontrola

2. 我慢/gaman/trpělivost; odolnost; vytrvalost; tolerance; sebekontrola; sebezapření

3. 自制/jisei/sebekontrola; sebeovládání

4. 石飛ばし/ishitobashi/kamen, kterým se hází žabky (na hladině vody); kameny klouzající po hladině

5. 磁性/jisei/magnetismus