Je to vaše chyba!

22.11.2019 10:32

Je to vaše chyba!

Překlad článku https://kumablog.org/2019/11/21/it-is-your-fault/?fbclid=IwAR2gb8LphGwr6zGoY-l9BXmeEH5px0palAM2as9VQUP0djnPahl-kETkq2k

Je to vaše chyba, pokud neumíte dělat pohyby správně. Našel jsem citát od Senseie, kde řekl: „Lidé se dosud nezabývají důsledky svého jednání. Většina lidí tráví čas hledáním viny v jednání druhých, spíše než svých vlastních. “Toto je Sekininkan, smysl pro zodpovědnost. (1)

Na tatami neexistuje žádný způsob, jak uniknout vašemu Sekininkan. Když vás Ukeho pěst udeří do tváře, nemůžete ho vinit z nedostatek schopností. A proto miluji Budō! V Budō, když už se vám něco stane, je vaše chyba. Musíte to přijmout. Se smyslem pro zodpovědnost jste Sekininwomotsu, zodpovědný za své činy. Zda jsou dobré nebo špatné. (2)

V našem moderním světě příliš často nepřijímáme odpovědnost za věci, které jsme udělali špatně. Jak řekl Sensei: „Zjistili jsme chybu v jednání druhých.“ Když vás zasáhnou, je to vždy proto, že Uke neútočil správným způsobem. Když nemůžete házet, je to proto, že váš partner je příliš tuhý nebo příliš měkký. Odpovědnost za vaše činy je jednou z mnoha lekcí, které se naučíte při tréninku Budō.

Je to vaše chyba, pokud nejste tak dobří, jak byste chtěli. Nemůžete si stáhnout „dokonalost“! Vaše hodnost vám nedá magické osvícení! Pokud vaše Taijutsu není nejlepší, je to vaše chyba, kvůli nedostatku cvičení.

Viděl jsem facebookové video od mého kamaráda Cavina Pietzscha zveřejněné před dvěma dny. (3) Vysvětluje, jak je třeba trénovat sólo, abyste se zlepšili. Zde jsou některé výňatky z jeho příspěvku:

"V bojových uměních je nezbytné trénovat sám, protože dōjō čas nikdy nestačí na formování detailů."

To je pravda. Na konci 80. let jsem měl možnost otevřít pár dōjō pro svého učitele. Zpočátku se nikdo neobjevil, takže jsem měl mnoho hodin osamělého tréninku, kde jsem mohl pilovat své Taijutsu a vylepšit ho. Jsem si jistý, že úroveň, kterou mám dnes, pochází z těchto hodin samostudia, které jsem tehdy strávil. Nic neodolá tvrdé práci. Hatsumi Sensei říkal, že „dōjō je 6 až 10 hodin týdně; život je 24 hodin denně! Trénujte více. “

"Trénink o samotě zlepší vaše základy a práce na vašich slabinách vás dostane do komfortní zóny."

Když jste sami, váš výběr pohybů je poměrně omezený. Nemusíte komunikovat s jinými lidmi. Každý zásadní krok se tak stává školou zdokonalení. Má to hluboký dopad na kvalitu vašich tělesných proudění. Mnoho lidí si stěžuje, že nemohou trénovat, protože nemají nikoho, s kým by mohli trénovat. To je lež. A další příklad nepřijetí odpovědnosti.

Během vašeho života přichází jediný úspěch, pokud se vyvíjíte, měníte se, opustíte svou zónu pohodlí a do nekonečna se budete znovu a znovu utvářet. Život je o rozkvětu, nejde o uvíznutí. Je to vždy vaše chyba, pokud máte pocit, že stagnujete. Život je o trvalé změně, a proto byste se měli přizpůsobit toku. Pokaždé, když se zastavíte, pohybujete se dozadu, protože věci pokračují směrem vpřed.

Přestaňte tedy obviňovat ostatní za nedostatek kompetentnosti. Postavte se svým slabinám a staňte se tím nejlepším ze sebe.

Jak říká Cavin: „(když) změníte se, (vy) chápete jeden ze základních principů Bujinkanu: Banpen Fugyō.“ (4) (5)

_______________________________

1 責任感, Sekininkan; smysl pro zodpovědnost
2 責任を持つ, Sekininwomotsu; být zodpovědný za; nést odpovědnost
Podívejte se sem
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10221492599090686&id=1422468549
4 万変不驚
, Banpen Fugyō; 10 000 změn, žádné překvapení.
5 Banpen Fugyō: přečtěte si tento zajímavý článek:
https://classicalmartialartsresearch.wordpress.com/phraseology/banpen-fugyo-%E4%B8%87%E5%A4%89%E4%B8%8D%E9%A9%9A/