Esence vítězství a porážky

13.09.2019 10:26

Esence vítězství a porážky
Uvnitř Budo je schopnost předvídat jisté vítězství zlomové. Zaváhání nepovstane v mysli připravené na absolutní vítezství. Je všeobecně přijaté, že všichni lidé touží po životě. Tento aspekt boje je vyjádřen ve starých dokumentech jako je „Koteki Ryoda Juppo no Sessho no Jutsu“ a v přirozenosti, jakou je tygr bojující s drakem. Záblesk blesku odnáší pryč bouřkový mrak a bouři, ozvěna větru narůstá na hlasitosti, estetický účinek strachu se zvětšuje. Vstoupením do této scény je vašich šest smyslů pohlceno. I když jste přenechali vítězství svému protivníkovi, v pravém Budo to nemůže být považováno za špatnou věc. Schopnost rozeznat porážku je důležitá a základní v tréninku bojových umění. Není to nic víc než zákon přírody, kdo se oddává chtíči nebo touze si to nikdy neuvědomí. Řekněme si, že toto je pravý styl autora Nakazato Kaizanova nekonečného cyklu znovuzrození, nebo dej a ber. Nicméně, to co je kritické zde, je, že v reálném boji je vítězství nebo prohra otázkou života nebo smrti. Pokud máte schopnost rozpoznat porážku jako důležitou, tak bude vaše životní síla silnější a toto se obrátí ve vylepšování odvahy s klidem.
Boj plodí vítěze a poraženého. Díky malým věcem se mohou neporazitelní lidé stát poraženými. Toto se stane zřejmým v boji s opravdovým mečem a mimo Dojo. Zbytečné říkat, údery nebo bodnutí shinajem (bambusový meč) nejsou vážné, ale pokud je to s opravdovým mečem mohou být fatální. Opravdový válečníci však kultivují svou připravenost beze strachu, bez ohledu na to, zda jsou v souboji s pravým mečem nebo ne. Je to protože stojí zajištěni lanem osvícení; jsou nestranní, co se týče vítězství nebo prohry a mají vhled a vědomosti pro oddělení sebe sama. Toto je část odezvy života; základních pěti elementů z Knihy pěti kruhů, která může být spojena a pěti linkami notového zápisu; pět ‘go’ z osvícení ‘go’. Notový zápis je zapsán ‘go sen fu’ jako hudba na stránce. Stejným způsobem ji můžeme spojit do pěti elementů osvícení, ‘go sen fu’.
Můj známý, který se mnou trénoval po dvacet let a který byl původně vojákem ve své zemi, mi nedávno napsal dopis dotýkající se téma krveprolití způsobené terorismem ve světě kolem nás: „Jako osoba, která zažila opravdový boj, jsem si jistý, že nezáleží na druhu války, nikdo není vítězem, ale cítím to tak, že doopravdy jsou všichni poražení; dokonce i ti, kteří jsou vítězové, budou trpět kvůli krvi jejich poražených nepřátel na svých rukou dříve nebo později.“ Ti, kteří prahli po vítězství příliš, budou trpět na věky pro své vítězství.
Je možné, že válka mezi lidmi nikdy neskončí? Ninja plně rozumí takovéto možnosti, oddal se bohům a v jejich stínu se zrodil princip ‘shinmyoken’ (tajemný meč). Proč existuje konflikt v životě? Kdybyste mohli změnit čtyři znaky, které tvoří slova ‘přirozený výběr’ (shizen tota) na ty, které jsou foneticky identické ‘mnoho bitev v přírodě’ (shizen tota), mohli byste si myslet, že jste sledovali dramatizaci tajemství zápasu o život.