Bufû Ikkan- cestou války je přežití

29.05.2017 11:03

Bufû Ikkan- cestou války je přežití

Arnauld Cousergue

Sensei řekl, že tajemství budô je 武風一貫 bufû ikkan (přeloženo v knize “unarmed fighting techniques of the samurai” str.51, cestou války je přežití*). Toto je yangové tajemství. V boji je často protivník agresivní (tzn. yin), z toho důvodu tím, že odporujete měkkostí tvrdosti, můžete porazit protivníka. Pokud čelíte silnému a násilnému protivníkovi máte dvě možnosti: být více agresivní a násilný než on nebo být měkký, tak, že jeho úmysly a akce ho sami porazí. To je tajemství boje.

Připomíná mi to střet mezi yamabushi mnichem Benkeiem a mladým Minamoto no Yoshitsune během nepokojů v éře Hôgen (保元の乱, Hōgen-no-ran 1156). Benkei byl obávaný mnich válečník, který porazil 99 samurajů, přecházejících most, na kterém stál. Benkei učinil přísahu, že vezme 100 mečů od samurajů a věnuje je Buddhovi. Když přijel mladý Yoshitsune k mostu, Benkei již měl 99 mečů. Yoshitsune, který se bránil pouze jednoduchou flétnou, překonal velkého obra, který se pak stal jeho učedníkem. Toto je typický příklad, jak yin může porazit yang. V Bujinkanu je tato technika nazývána goja dori a Sensei ji popisuje ve své knize: “Togakure ryu ninpô taijutsu” (str.237).

Sensei trvá na rozvinutí 五心術 goshin jutsu místo 護身術 goshin jutsu. Měli bychom rozvíjet srdce/ducha pokud chceme zajistit opravdovou sebeochranu pro své já.

Brutální síla je ničím v porovnání s mentální silou. Za účelem přežití se naučte používat v sobě yin.

* 武風一貫 znamená “bojové vichry vanou každý den”, ale pokud je psáno 武風一管  znamená to “bojový pískot (tón) jedné flétny” proto to spojení s Yoshitsunem.