Budo je pouze pro ty, jež mají srdce na správném místě

13.12.2019 12:40

Ninjutsu nebylo vlastně „Ninjutsu“ rovnou od začátku. Začalo to jako „Metody Shinobiho“ (Shinobi no Ho), ve významu metody pro vybírání si toho, co je správné pro svět, stálost, trénink pro to se stát mravnou bytostí, uvědomit si vlastní osud a zasvětit svůj život dalším lidem nebo světu jako celku. Toto se později stalo známým jako Ninpo, a později jako Ninjutsu. Původním smyslem nebylo stát se jedním z mnoha Jutsu (technik), ale raději jako jedním z Ho (zákonů nebo principů) prostupujících celým vesmírem. Z toho důvodu, Ninjové vždy zaměřili svůj vhled na Tenchijin, vztah mezi vesmírem, zemí a lidstvím.

V Ninjutsu Hiketsubun, Kuden od Takamatsu senseie, mluvil celkem jasně o podstatě Shinobi: „Podstata bojových umění a způsobů strategií leží v sebe ochraně. Ninjutsu je ústředím pro tuto sebeobranu. Ninjutsu také ochraňuje ducha. Pokud provádíte bojové umění s nesprávným duchem, místo sebeochrany skončíte s tím, že se zabijete.“

To je stejou pravdou i pro medicínu: slouží k záchraně lidí, ale prováděná špatným způsobem, může zabít. Podobně, jíme každodenní jídlo a pijeme, abychom zachovávali a ochraňovali naše zdraví, ale ti, kteří konzumují příliš mnoho, poškozují své vlastní tělo. Ministři mají povinnost vést svou zemi a jejich hlavní odpovědností je určitě ochraňovat životy jejich lidí; stále však mohou postrádat vhled nebo trpět sebe zájmem, což vyústí v to, že jejich vlastní životy jsou jim přednější a oni se stanou zlými jednotlivci trápícími své lidi a země se následkem toho řítí do záhuby.

Stejné je to pro bojová umění.  Pokud adept bojových umění studuje podstatu Shinobi, která je tak nezbytná pro sebe ochranu, a naučí se její dovednosti, získá také tajemství Kanjin Kaname: „co je opravdu důležité.“ Takže, co je opravdu důležité? Kanjin Kaname se dá také zapsat jako „Srce a oči bohů,“ a tak znamená způsob nebes nebo zákony nebes. Jiným způsobem: pravda nebes nebo (vysvětlení pro ty, co pojetí ‘nebes‘ zahrnuje) nebo přírodní principy. Není žádné zlo ve způsobu nebes, zákonech nebes, přírodních principech. Je zde jen víra ve velké zákony. Například, vezměme si pět elementů – dřevo, oheň, kov, vodu…a zemi. Bez země by žádný z dalších elementů nemohl existovat. Nemít zemi v pěti elementech by bylo jako nemít pravdu na nebesích.

Pokud se osoba chová pravdivě, spravedlivě, budou v souzvuku z tímto způsobem nebes. Pokud jsou v souzvuku se způsobem nebes, vůle nebes bude vykonána. Toto jsou srdce a oči bohů, Kanjin Kaname – životně důležitý základ Shinobiho.

Nejdůležitější věcí v Ninjutsu, je mít srdce bojovníka. Takamatsu Sensei vždy říkal, „Srdce bojovníka znamená upřímné srdce. Jak nás učí Kajo Chikusei, každý se musí snažit být něžný, jako květina, a tak i přímý, více než to, přímý – jako bambus.“ Esence květiny je pracující podstata, esence bambusu je přirozeným způsobem života. Ninjutsu je cestou velkého bojovníka, otevřenou těm, jejichž srdce je na pravém místě.

https://www.amazon.com/Way-Ninja-Secret-Techniques/dp/1568365500