Životní filosofie

12.04.2019 13:35

Mezi ostatními Budó a Bujinkan Budó jsou jisté rozdíly ve výuce a chápání studia. Když pominu technickou stránku, která se většinou liší, tak co škola, to jiný náhled na chápání technik a jejich provedení. Bujinkan je výrazně odlišný od ostatních ve způsobu studia. Mám za to, že je to způsobeno spojitostí fyzických technik a životních filosofií, které jsou pro mě možná díky dlouhé historii Bujinkanu fascinující. Životní filosofie byla předávána generacemi a obohacována osobními zkušenostmi, jež nabyly věkem dokonalosti a staly se uceleným systémem. Na druhou stranu však vyžadují, aby se adept celým srdcem ponořil do studia a vytrval v něm. Je to jediná cesta, jak dosáhnout nebo se přiblížit pochopení odkazu daleké historie a neobyčejných zkušeností. Bez těchto aspektů by se Bujinkan stal jen další školou z mnohých.

S časem, jak zraje vaše budó, zjistíte, že mnoho věcí se nedá vysvětlit jednoduše, způsobem černá a bílá, jak někteří studenti očekávají. Některé věci nejdou dostatečně vysvětlit ani v přirovnáních, které zase mají mnohostranný význam. Nejsou to tajemství, která si váš učitel schovává pro sebe, jen nejste schopni se otevřít.

Když si svého učitele nevážíte nebo si nevážíte začínajících studentů, znamená to, že jste na scestí. Je důležité si svého učitele vážit, ctít a plně důvěřovat tomu, co vyučuje. Pak začnete více rozumět tomu, co učitel říká. Často je třeba číst mezi řádky a to lze, když jste se svým učitelem propojení. Proto by mělo být Bujinkan Dojo jedna velká rodina. Když jste s učitelem v kontaktu, máte možnost dosáhnout harmonie s jeho věděním a snáze tak rozumět jeho výkladům.

Pavel Vondrovic

Lepší je dávat než se pokoušet

získat a lepší je vyjít lidem vstříc

než čekat, že někdo vyjde vstříc vám

 

Shidoshi 5/2005