Tajemství Aruki

29.01.2018 16:26

Tajemství Aruki

 

Velké „tajemství“ v našem tréninku je tak základní, že je skryté běžnému pohledu. Můžu vám říci, co to je a vy to budete velmi pravděpodobně ignorovat. Lidé vždy pokyvují hlavou, když je jim to vysvětlováno, jako by to byly již staré novinky, a poté začnou cvičit něco jiného. Tohle tajemství se jmenuje 歩き aruki neboli chůze.

Hned poté, co jsem to napsal, jsem cítil, jak lidé překlikávají na nějaký jiný link. Hledajíc další zajímavý blog nebo tréninkové video. Nebo hůře, už jsou přesvědčeni, že tomuhle „tajemství“ už jistě rozumí. Sensei nám často připomíná, že osvícení je pod našima nohama. Tohle je jako 脚下照顧 kyakkashouko, kde nejlepší cestou, jak poznat sám sebe, je dívat se kam dopadají naše vlastní kroky. Tak pojďme tedy chodit.

Existuje mnoho typů chůze v Bujinkanu, které bereme v úvahu. Některé z těchto dovedností se nazývají ashi. Napsal jsem již dříve o množství těchto typů chůze: Like a Walk Through Yūgen 幽玄

Ale dnes bych chtěl prozkoumat některé způsoby, jak učinit vaší chůzi více dynamickou. Pokud jste připraveni opravdu studovat, zde jsou nějaká cvičení, se kterými můžete začít:

  • Použijte yoko aruki  při vstoupení a opouštění sanshin úderů. To posílí obojí, vaší chůzi a zároveň vám dá nový vhled do sanshin. Teď to začněte dělat do osmi směrů.

 

  • Poté yoko aruki úniky (s útočníkem!) v osmi směrech, přecházejících do všech variant kaiten, nagare a taihenjustsu. 

 

  • Poté yoko aruki vyhýbání a úder před tím než uděláte vyhýbací ukemi. Úder po aruki  vytvoří zajímavé vzdálenostní a úhlové skládačky. Použijte různé údery a kopy na specifické kyusho.

 

  • Procvičte nějaké 足馴らし ashinarashi - cviční chůze. Zaměřte se na ukemi se 膝行 shikko (chůze po kolenou) přechody mezi každým kotoulem. Nenašel jsem nic lepšího než tohle, ke zlepšení svého kamae a celkového zlepšení ukemi.

 

  • Abyste doopravdy pochopili jak se pohybovat efektivně, byste měli studovat shikko ve všech směrech. Cvičit vpřed, vzad a do stran Dělat ukemi ze shikko se shikko přechody. 

 

  • Dělejte shoshin gokei ze shikko. Připravte se na bolavá a odřená kolena, speciálně tam, kde je třeba otáčení. 

 

  • Dělejte taijhenjutsu a ukemi za použití práce chodidel yoko aruki. Procvičujte 3 načasování: aruki před kotoulem, během a po kotoulu. Oten jsou hlavně výzvou v závislosti na vašem yoko aruki. 

 

  • 骨指基本三法 Kosshi Kihon Sanpō za použití yoko aruki. Všimněte si vnitřního přechodu a přechodu nazpět. A v osmi směrech! Oboje má unikátní okolnosti pro naše kamae a strukturu kukan.  

 

Všechna tato cvičení na chůzi se dají dělat s happo tenchi tobi. Skokové dovednosti jsou velmi unikátním a zábavným druhem chůze. Vycházejí ze základní schopnosti chůze, ale s větší vzdáleností a energií.

  • Dále přidejte grappling složku s cvičením nazývaným Jūtaijutsu míchání. Začínající z kumiuchi, můžete začít s tří krokovou variantou, například: pravá noha vpřed, levá noha do strany, pravá noha vzad. Existuje mnoho variant záležejících na chodidle nebo směru kroku. Každý krok narušuje ukeho strukturu víc a víc, až nakonec padá. Cvičení je pro přípravu chůze k narušení stability před hodem.

Všechna tato cvičení se dají dělat také se zbraněmi. Jak Soke často říká, vše je založené na chůzi. Můžete se naučit nejvíce propracovanou techniku s mečem nebo mít nejrychlejší iai, ale pokud nevíte jak chodit, nebude vám to nic platné.

  • cvičte základní kamae kihon s mečem. Dělejte různé tasení a chůzi ve spojení s každým kamae s mečem. Musíte rozvinout správný rytmus, jak efektivně tasit zatímco jdete.

 

  • Cvičte různé druhy tasení, zatímco jdete v 膝行 shikko. Až zvládnete tohle, vraťte se k aruki variantám. Poté kombinujte aruki kotouly a tasení.

This brief review of some basic walking drills should get you started. Many people walk in a stilted robotic fashion where they pose in the beginning, middle, and end positions of any technique. This is what happens when learned from a book or video or poor teaching. But if your teacher understands the nature of these aruki, then you can be more dynamic.

 

Tato stručná recenze některých základních cvičení chůze by vám měla pomoci začít. Mnoho lidí chodí strojeně jako roboti, kde představují počáteční, střední a koncové postavení jakékoli techniky. To je to, co se stane, když se učíte podle knihy nebo videa nebo špatného učení. Ale když váš učitel rozumí povahu těchto aruki, pak budete více dynamičtí.

 

Michael GLENN

 

 

Zdroj: https://bujinkansantamonica.blogspot.fr/2012/09/secrets-of-aruki.html