Smysl studia Budo

30.11.2018 15:08

Smysl studia Budo

Jiří Hübner

Stále více si uvědomuji, jak velké jsou rozdíly v chápání Budo u studentů, kteří mají za sebou cestu do Japonska nebo zažili skutečný boj, a těmi, kteří podobný zážitek nemají. Poznání skutečné reality člověku otevírá oči i srdce a naivní představa se mění v opravdovou zkušenost.

Ten, kdo se sveřepě odmítá s poznáním reality smířit, nevyhnutelně zůstane uvězněn v naivní slepotě. Většina studentů bez vlastní zkušenosti z reality není schopna rozpoznat nebezpečnost toho, co na tréninku provádějí a nemají pak důvěru k tomu, co studují. V neposlední řadě u nich chybí také respekt ke skutečnosti a převládá spíše sportovní pojetí zápasu ve smyslu úspěch či neúspěch, anebo pohled na trénink jako na měření sil v pozici vítěz versus poražený.

Naproti tomu skutečné Budo nezná pojem úspěšná či neúspěšná technika, povedený či nepovedený úder nebo kop, ani jednoduché rozdělení na vítězství a porážku nebo něco podobného. Spíše se hodí rozdělení na vhodné a nevhodné, popřípadě přiměřené a nepřiměřené, ve vztahu k dané situaci. Studium Budo slouží spíše k uvědomění studenta a pochopení, že v průběhu lidského života ztrácejí vítězství a porážky v různých soubojích plynutím času na významu a důležitějším se stávají vytrvalost, trpělivost, víra a oddanost.

Trénink v Bujinkanu vůbec nespočívá v mechanickém procvičování jednotlivých technik, ale spíše v hledání a budování vlastního pohledu na život prostřednictvím studia umění boje. Studenti se nesnaží slepě kopírovat učitele, ale tvoří své vlastní Budo vycházející z jejich srdcí. Učitel upozorňuje pouze na důležité detaily a na to jakých omylů se vyvarovat. Pokud student nevěří tomu, co jejich učitel učí, měli by změnit osobu učitele nebo by měli ukončit studium. Pokud nechtějí přijmout žádnou z předchozích alternativ, je nezbytné, aby pokročili dál a s pokorou přijali vše, co k nim přichází.

Je nevhodné, aby se studenti snažili se svým učitelem soupeřit, neboť pak učitel přestává být učitelem a student přestává být studentem. Je nepřijatelné, aby si učitel autoritu vynucoval. Vše se děje na základě dobrovolnosti a to je podstatou studia Bujinkanu.

Skutečná realita je velmi vzdálená naivním představám, které jsou ještě živeny akčními filmy. I když budu v boji poražen svým protivníkem, ještě to neznamená, že jsem v životě prohrál. Je důležité neopustit své životní přesvědčení, protože ve skutečném životě prohraje jen ten, kdo ztratí víru ve svou vlastní budoucnost. Studium Budo může člověku dopomoci neztratiti vytrvalost a přes veškeré překážky šťastně pokračovat dál na cestě životem kupředu, odpoutat se od minulosti a neztrácet sílu patláním se v nevýznamných zbytečnostech. V tom vidím smysl studia Budo a letošního tématu.

 

                                                                                  Jirka

Časopis Shidoshi č.3/2004