Proud života

21.09.2018 10:54

Při výuce mých studentů, jsou období, kdy soustavně vyzdvihuji důležitost plynulosti, proudění, v Budo. Tato plynulost je ekvivalentem proudění krve v našich žilách, proudem života. Tato plynulost pokračuje, i když ninja stojí na místě. Spojuje každý pohyb, každou techniku s tou další. Má metoda výuky je zamýšlena tak, aby techniky nebyly v mysli svázané jako součásti pečlivě udržované zásoby vědomostí, jakmile se tohle stane, techniky ztratí svůj život, jejich život se zastaví. V reálném boji je přežití důležitou věcí: pro bojového umělce se život nesmí zastavit. Proud musí pokračovat; musí jít dál; musí pokračovat…
Během mé nedávné návštěvy Londýna, kde jsem měl seminář ninjutsu, jeden z mých studentů podotkl, že mé techniky jsou vždy nové a originální. Odpověděl jsem, že má pravdu, nikdy už nebudu učit to, co jsem učil v Londýně. Mé techniky vždy vyvstanou z daného momentu a jsou vždy jiné a čerstvé. Tato čerstvost je energií, životní silou. To je jednou z nejdůležitějších věcí k pochopení v bojových uměních. Proto se vždy držím stranou od starých technik. A jako prostředek k předcházení získání jakékoli neměnné myšlenky, jak by měla konkrétní technika vypadat, studentům nedávám čas si zapamatovat jakoukoli techniku. Tímto způsobem se snažím vštípit do nich základní plynulost, ze které prýští čerstvé pohyby naprosto bez hranic, jako ze zázračné kouzelné fontány.
Hlavní smysl opravdových bojových umění je udržovat mír a svobodu. Bojová umění jsou pro udržování radosti, přinášení pocitu radosti ostatním. Je to péče o tento druh bojového umění a tento druh ducha, proč Bujinkan Dojo existuje.