Něco se zrodí z nadšení

04.10.2019 15:09

 

Musíte trénovat nadšeně. Pokud ztratíte nadšení, z tréninku se stane problém. Pokud ztratíte své nadšení před tím, než se stanete zdatnými v budó, vaše techniky se stanou nepoužitelnými (bez života). Je to stejné s železem a keramikou. Žár má hodně co dělat s nadšením, vzrušením, oddaností a vášní. Každopádně, potřebujete tento „žár“ k výrobě věcí a pro změnu věcí. Zapalte sebe nadšením, udržte kontrolu na zlem a špatností, následujete cestu poctivosti, to je základ tréninku. Odtud se rodí duchovní probuzení. Duchovní probuzení v budó se nazývá „tajemství budó“. „Tajemství budó“ (gokui) bylo často těžko pochopitelné, když bylo zapsané v makimono (svitcích). Japonci často činí věci působivější, než doopravdy jsou. Vlastně „tajemství budó“ není moc obtížné.
Gokui je jako rovnice v matematice. Obvod kružnice je 3,14159…(pí). Tohle je gokui kruhu. Pokud to řeknete takhle, koncept pí vypadá velmi jednoduše, ale nikdy nebudete vědět, kolik námahy bylo vloženo do nalezení této rovnice. Mnoho typů těchto konceptů vytvoří jeden velký gokui. Právě tak, jak řekl můj izraelský student, „Japonské budó nemá konec.“ V denshó jsou techniky rozděleny do čtyř stupňů: shoden, chuden, okuden a kaiden. Ti, kteří nikdy nestudovali nebo studovali, jen trochu z bojových umění se mě často ptají, kolik znám technik. Odpovídám jim, že jsem je nikdy nepočítal a oni jsou překvapeni, neboť si myslí, že jej jich tolik, že se to nedá spočítat. Zatímco existuje tak mnoho technik v shoden chuden, okuden a kaiden, že neztrácím čas jejich počítáním.
Pro ty, kteří zkoumají budó, je počet technik důležitý, ale pro nás kteří trénujeme budó, není počet důležitý. Harmonie bu je to, co je důležité. Pokud nepovažujete harmonii bu za důležitou, vaše techniky budou stejné, jako u začátečníků i když budete znát všechny techniky v shoden, chuden, okuden a kaiden.

Úryvek z knihy Ninpo wisdom for life