Lekce, které se naučíme z toho být Uke a Tori

26.10.2018 15:01

V Budó, představování ukeho (útočníka) a toriho (obránce) je jako pár (manžel a manželka). Pokud jeden z nich nepracuje dobře, druhý nebude pracovat dobře stejně.
Mám mnoho možností být prostředníkem mezi páry, které se budou brzy brát. Vždycky párům říkám, že radosti sezdaného života přicházejí z trpělivosti, zatímco jsou oba duchovně otevření. Poté je obvykle obdaruji jedním z mých sepsaných budo tajemství. Pro jeden pár jsem napsal:
„Voda vždy teče dolů z kopce strouhou v zemi,
ale to je jen počátek její cesty.“
Toto učí, že, když se dostaneme do potíží, není k ničemu brečet nad rozlitým mlékem. Je to napomenutí pro páry, nevzdávat se vzhledem k problémům, zkusit hledat mlhu (řešení) ve vzduchu a pokračovat v životě s elánem. Pro jiný pár jsem napsal:
„Není vesnice, na kterou by nesvítil měsíc,
měsíc žije v mysli pozorovatele.“
Lidé jsou egoistická stvoření. Nově sezdané páry stráví šťastná léta, ale roky přejdou a oni začnou tlačit svá ega jedno na druhé a spalovat se se navzájem nenasytnými touhami. Osoba, která nedokáže najít štěstí v přítomném životě, ho nebude moci najít za celý svůj život. Můžete mít různé pocity, když se díváte na měsíc, ale pár, který na něj upřeně hledí ze svého domu je nejšťastnější.
Na svatbě jednoho studenta jsem představil poselství s touto záložkou štěstí, jako prohlášení k oslavě:
„Vy a já jsme kamarádi, kteří trénují budó společně. Stal jste se čestným a odvážným mladým mužem skrze budó. Teď jsme dosáhli bodu, kde odvaha a čest nejsou vždy nadřazenou věcí. Příliš mnoho odvahy vás může postrčit směrem k slepému amoku, příliš mnoho cti z vás učiní blázna „hlupáka ze cti“ (japonské pořekadlo). Lidská chytrost kombinuje představy a skutečnost dohromady, nejdůležitější je být šťastný.“
Mimochodem, pokud je žena uke, pak manžel je tori. Jednou když jsme předváděli ukázku v Budokanu, řekl jsem svým studentům:
„Uke a tori jsou právě jako manžel a manželka. Pokud manželka ví všechno o manželovi, nemůže to fungovat dobře. Je velmi důležité, pokud uke zná toriho waza a mysl dobře-například, když manžel nevysedává kolem po hospodách a příležitostně použije mírné kiai, aby učinil domov klidný a radostný, a pokud manželka vykonává domácí práce dobře, může vybudovat skvělou rodinu.
Uke musí znát toriho enbu a ve stejný okamžik musí přemýšlet nad tím, jak to udělat aby tori vypadal skvěle. Tento druh uvažování je důležitý. Mimo to pokud si vedete dobře, tori děkuje ukemu a sdílí s ním radost. Pokud zklamete, povzbuzujte se navzájem. Existuje pořekadlo, oženit se pouze s Bokuden ryu tenabe (pánvička s držadlem)… Myslím, že i páry které jsou na dně, úplně bez peněz, mohou hrát skvěle na jevišti života.
Povzbuzoval jsem svou ženu, aby vstoupila do budó. Nemyslím si, že stát se silným a cvičit na sto procent, je jediná cesta budó. Toto jsou některé z důležitých věcí, které se dají dosáhnout pomocí budó tréninku: naučit se, jaké máme nedostatky, napravit je a strávit tak svůj život plný štěstí. Procvičovat konání štěstí je pravá cesta budó.