Kankaku: Věřte své intuici

20.05.2019 15:26

Kankaku: Věřte své intuici

Sensei představil studentům třínohou vránu (vycpanou). Řekl nám, že Yatagarasu (vrána), vedla císaře Jimmu při japonské invazi. (1)

Yatagarasu představuje vůli nebes, vyslanou od sluneční bohyně Amateratsu. Přidal k tomu, že Yatagarasu je často popisována jako Karasu Tengu. (2) To souvisí s Ninjutsu.

Po skvělém představení nám ukázal dva staré ninjatō, které nedávno získal. Jejich velká Tsuba byla pozoruhodná. Malé čepele, ale ne rovné; a s dlouhými pochvami, jako běžné meče.

Toto je také 虚実, Kyojitsu, střídání pravdy a klamu. Klam je podstatou Ninjutsu. Řekl nám, že musíme věřit svým pocitům a čekat nečekané (jako krátkou čepel v dlouhé pochvě). Vše, co teď trénujeme je o Kankaku: feelingu. (3)

Před pár lety nám Senō sensei řekl, že Kankaku a Waza jsou jako naše nohy. K chůzi potřebujeme obě nohy. Stejné je to v Budo, tam potřebujeme techniku a feeling. Jedna noha je Waza a druhá je Kankaku. Pokud rozvíjíte jen jednu nohu, unavíte se a nedosáhnete svého cíle.

Jako vždy v této řeči, existuje mnoho způsobů, jako rozumět „Kankaku“ v Japonštině. Je to „feeling“ a „intuice“ zároveň. Intuice z laatinského „intuitus“ znamená pozorně sledovat nebo přemýšlet. Takže jsou naše city spojeny se způsobem nahlížení na věci? Jestli je to tak, proč jsou převáděny pomocí pocitů? Abychom porozuměli tomuto paradoxu, musíme prostudovat každé z kanji.

Když oddělíte znaky tvořící Kankaku, získáte „Kan“ a „Kaku.“ „Kan“ samotné, znamená feeling.“ (4) „Kaku je zajímavější, znamená „být schopen číst v mysli.“ (5) Tato schopnost, číst neviditelné; číst mezi řádky, je to co trénujeme teď v Honbu. Musíme vypilovat naše dovednosti vcítění do situace, prostoru a útočníka, vše dohromady. Zevnitř a zvenčí. Dvakrát během výuky nám sensei řekl, ať dáváme pozor na své okolí. Musíme „vidět“ (intuitus) to co cítíme. Během tréninku nás požádal, ať útočíme na své sousedy, zatímco provádíme techniky.

Také někteří Dai Shihani předváděli pohyby se svými partnery. Ale Nagase a Nakadai je napadali z mrtvých úhlů. Sensei to vysvětlil, jako že na bitevním poli je vřava. Útoky často přicházejí ze směrů, které nevidíme. Pokud se pouze zaměříte na protivníka, můžete skončit mrtví.

V Kankaku, Kaku, (3) samotné, je „Satori,“ stejný znak pro „osvícení“ používají v Zenu. Myslím, že pokud dosáhnete Satori, můžete číst svou vlastní mysl. Také odkazoval na Zen Buddhismus poté, co namaloval kruh na kousek papíru. Vypadalo to jako vše spojené a tak to bylo i včera večer.

Naším problémem je, že to není možné udělat. Myslím si, že proto nám Sensei říká, abychom nemysleli, ale pohybovali se volně. Jednoho dne to bude pracovat samo od sebe. Proto učení se nazpaměť technikám je na nic. Ale je to opravdu zbytečné? (6) Hraním si s výslovností „Kankaku,“ je zajímavé, že „Kakueru“ také znamená „zapamatovat.“ (7) Tak mohlo by to být, že si musíme „zapamatovat feeling“ pohybování se bez úmyslu?

Také, 看過苦, “Kankaku, zapsané tímto způsobem, může znamenat „zavírat slepé oči před bolestí.“ (8) (9) Pamatujte si, že nevíme na jaké „Kankaku“ odkazoval, když to říkal. Je to感覚 nebo 看過苦? To nevíme.

Věřit naším pocitům je způsob jak pokračovat poté, co se naučíte formy. Není zde žádná zkratka. Jen když něco znáte, tak to můžete zapomenout a být přirození. (10)

_______________________________________________________


  1. Yawagarasu, “třínohá vrána”, Yatagarasu: “Yatagarasu je symbol specifického vedení. Je obecně přijímáno, že Yatagarasu je inkarnace Taketsunimi ne Mikoto, ale žádný ze zachovaných dokumentů není zcela specifický. https://en.wikipedia.org/wiki/Three-legged_crow
  2. 鴉天狗, Karasu Tengu: goblin s vraním zobákem. Toto je známý tengu se zobákem a křídli, který vystupuje v seriálu Jiraiya
  3. 感覚, Kankaku: smysl, pocit, intuice
  4. 感, Kan: pocit, emoce, obdiv, dojem
  5. 覚, Kaku je satori: Satori; příšera v Japonském folkloru, která umí číst myšlenky
  6. Poznámka: Učení se formy na zpaměť je k ničemu, jakmile jste se to naučili. Vzpomeňte na koncept Shuhari. Musíte mít dvě nohy, abyste mohli chodit.覚える, Kakueru: naučit se nazpaměť, učit se srdcem, mít na paměti, pamatovat si / učit se, vyzvednout, získat
  7. 看過, Kanka: přehlížet, přivírat nad něčím oči
  8. 苦, Ku: bolest, úzkost, utrpení, úzkost, úzkost, strach, potíže, potíže;
  9. Příliš mnoho vysokých stupňů naslouchá Sensei na Omote stupni. Rozumějí to, co chtějí a nesledují cestu vývoje, kterou prošel Sensei. To, co dnes učí je výsledkem celoživotního tréninku. Jděte touto cestou od začátku a nepřeskakujte žádnou lekci.

https://kumablog.org/2019/05/18/kankaku-trust-your-intuition/