Juppo Sessho

18.01.2019 10:28

Martin Žipaj

Tento rok se soustřeďuje naše studium na Juppo sessho (deset způsobů jak zabít).

Zabít? Deset směrů, deset přístupů. Ano, zabít je těžké…

Vždy, když chcete pochopit a porozumět něčemu dalšímu a novému, musíte něco jiného „zabít“ – to znamená odhodit, či zapomenout něco, co vás brzdí v růstu dál. Tak můžete ke každému tréninku přistoupit opravdu „čistí“ a relaxovaní.

„Zabíjejte“ špatné věci uvnitř vás samých a zabíjejte je se stejným respektem, opatrností a lidskostí, jako opravdoví bojoví umělci v boji, kdy není vyhnutí, a vaše reakce jsou sladěny s přirozeným chodem vesmíru.

Vítězství nemá jednu podobu a zabíjet lze mnoha způsoby. Myšlení bojového umělce nelpí na termínech dobra a zla – to, co je pro válečníka opravdu důležité, je zachování rovnováhy a učit se předvídat nebezpečí, dříve než skutečně ohrozí život – chránit a respektovat. I nebezpečí má nekonečné množství podob. Myslím, že to je další důvod, proč používáme při tréninku přístupy jako Kyojitsu, Nin, Sanchin, Kihon happo atd. Cítím, že mnoho z těchto přístupů má posvátnou podstatu. A proto také vnímám trénink jako podstatu cesty „Míru.“ Nenechte se plést věcmi, které svojí povahou nejsou přirozené, a studujte tyto rozdíly pomocí Juppo sessho. Věci, které mohou lidskou bytost zabít, jsou mnohdy hluboko skryté a vůbec nemusí být otázkou fyzického boje člověka proti člověku.

Poslední dobou se v Bujinkanu stává, že mnoho lidí skončí se studiem. Někdy mě to opravdu mrzí, jelikož jsou zde i osobní vazby. Jde o to, že Hatsumi Sensei je již ve věku, kdy předává Budo na úrovni, které má možnost porozumět už jen velmi málo studentů. Studium se stává čím dál „tvrdší“ a náročnější, takže pokud nestudujete celou svou bytostí a s veškerým úsilím, začnete se ztrácet v chaosu, kde bez vůle přežít a jít dále jednoduše skončíte. Myslím, že je to velmi přirozené.

Prosím používejte celou svoji bytost ke studiu a vytrvejte.

Děkuji nebesům za možnost žít tento život.

Martin

Shidoshi 2/2003