Chikara o Nuku

10.05.2019 14:31

力を抜

Během výuky v pátek a sobotu (23/25 -11- 2012) Sôke  poukazoval na aspekt práce s prsty, připomínal nám, že to bylo jednou z částí témat v roce 2012, v každém okamžiku zdůrazňoval, že techniky musí být provedeny bez síly. Ve formě vtipu nám připomenul, že 15. dani stárnou a že ztratíme fyzickou sílu, ale to nebylo jeho úmyslem nám oznámit, ale to, že to přišlo z božské inspirace.

Sôke si bral různé Uke a ukazoval, že síla není doopravdy nezbytná. Uvolněné svaly (Chikara o Nuku 力を抜く) a provedení techniky bez síly, jsou prováděny stažením a poté uvolněním. Toto je známé jako Chikara o Ireru, a Chikara o nuku 力を入れる, 力を抜く. Chikara o Ireru je stažení, za použití svalové síly.

Pohyb svalem vyžaduje sílu a záměr, a v případě technik bojových umění, toto může být vnímáno protivníkem. Zvládnout se uvolnit a neukazovat úmysl je něco životně důležitého na cestě bojového umělce.

Myšlenka být schopen použit meč bez síly (Katana o Nuku 刀を抜く) od včerejška, byla jedním z cílů, které mistr chtěl dosáhnout. Kokoro o Nuku 心を抜く, nenutit mysl ani srdce, je klíčovým bodem k Mushin 無心. Zanechat mysl bez úmyslu, bez intelektu a racionalizace, která nám vládne, moci dovolit obdržení Shinden 心伝 od mistra.

Techniky bez síly, mysl bez úsilí, bylo esencí dosaženou Shinden, zdůrazňoval Sôke na jedné ze svých lekcí. Ukazování technik bez síly. Sôke získal mysteriózní sílu ke zhroucení těl a myslí svých protivníků. bz úmyslu, přizpůsobením se každému člověku v jejich rozdílných útocích, kontroloval bez možnosti předvídání, dokonce nechával meč nevytažený a sekal bez tvrdosti. Toto je jasný příklad Katana o Nuku.

Napojení (Tsunageru 繋げる) bylo poukazováno na těchto lekcích ne jen pomocí Toriho a Ukeho, ale ve „všem“. Sôke říkal: „vše je propojeno.“

Zmateně, ano pokoušeli jsme se porozumět moudrým slovům Sôkeho, mezi nimi, že techniky nemohou záviset na čase a rychlosti. Tyto dva aspekty se nevztahují k technikám. Yukkuri…dát si na čas, jít na to pomalu. Sôke vždy na to upozorňoval, “Yukkuri” a dal nám třeba příklad z hudby, jako prostor mezi dvěma notami.

Ve výkladu nějakých věcí, které Sôke říkal, jsem cítil, že čas může být jen iluzí. Tak minulý čas (Kako 過去), budoucnost ( Mirai 未来), spoluexistují v každém okamžiku přítomnosti (Genzai 現在) techniky. Budo nemá čas, ale děle se v několika dimenzích ve stejný okamžik.

Nuite Kudasai !! Uvolněte se prosím… nechte nás užívat života a Budo a trochu víc.

Christian Petroccello

Překlad článku: https://tenryuenglish.wordpress.com/2013/02/07/chikara-o-nuku/