Buďte nelítostní sami k sobě

04.10.2018 11:02

Matematici říkají, že pokud chtějí mít nejpřesnější výsledek, tak si nemohou dovolit žádné úlevy, jako například zaokrouhlování a podobně. Potřebují skutečná čísla, i kdyby měli počítat třeba s milióntinami.

To o čem chci psát je hodně podobné úvodu. Jistě si každý z vás umí sáhnout do svědomí a lehce se probrat minulostí svého vývoje. Já jsem se kolikrát přistihl při takzvaném nalhávání si jiné „pravdy,“ než jaká byla skutečnost, a podle toho se odvíjel zbytek dalších událostí. Je třeba se řídit pravdou, ne tím, co bychom si přáli, aby pravda byla.

Připomíná mi to trochu Tai jutsu, kdy místo toho, abychom jen kontrolovali průběh dění, a pak z toho nějaká technika vznikla, tak se snažíme naopak nějaké techniky dělat. Vím, že to není jednoduché, je tolik věcí, které by člověk chtěl, aby se stali podle jeho představ. Vývoj vaší osobnosti se nedá urychlit, nebo předběhnout, zkuste s životem nezápasit, nepachtěte se nesmyslně za něčím, co stejně nemá smysl, a buďte v pohodě. Vnímejte to, co je a ne, co byste chtěli, nebo, co by mohlo být., každý, kdo chce jít po schodech života, musí přes první schůdek, a tak postupně dál. Není to ostuda, je to tak. Je hodně tzv. mistrů, kteří si vymýšlejí historii své školy, používají informace ze škol ostatních a třeba i sami sebe prohlásí za Soke, co myslíte? Těch lidí je mi skutečně líto, jelikož se dostali do mlhy a jen těžko najdou cestu ven, pokud samozřejmě chtějí. Dávají prostor pro vývoj ega a jejich učení není upřímné k nim samým, ale i ke studentům, kteří nevědomky nastoupili podobnou cestu, což není dobré. Sami sebe zahubí. Nalhávají nejen sami sobě, ale i druhým. Nesnažte se cítit jako mistři, buďte hlavně dobrými studenty. Mít možnost studovat, znamená žít. Cítím to tak a já chci žít.

Milan Turek

PS: Soke řekl: „Žít nám dává prostor (možnost) pro učení a studium – učte se žitím cítit.“

Časopis Shidoshi 2/2003