Wu Wei: Jednání bez jednání

26.07.2017 10:51
Wu Wei: Jednání bez jednání
 
Byly časy, když jste přicházeli do Honbu dōjō pro techniky. Byla doba, kdy jste chodili pro hluboké filosofické koncepty. Nyní je to o klidu: nekonání. Wu Wei (1)
Dnes Hatsumi Sensei přidal „klik“ ke svému pohybu bez akce. “Mutō Dori je Zero” byl jeho úvod do tréninku. Jako často v neděli, Dōjō bylo plné lidí z celého světa, co navštěvují Japonsko s nadějí, že pochopí lépe spletitosti našeho umění. Ale nebylo zde nic k chápání. Sensei nám ukázal stejné věci, které cvičí již nějaký čas, skrze Taijutsu, Katanu a Tantō. Ale dnes jeho konání nebylo možné pochopit.
Sensei umí ovládat prostor a protivníka za použití pouze jednoho prstu. Nebylo zde žádné Waza (opakoval to několikrát), nebyl zde žádný filosofický koncept, nebylo zde nic. To mi připomnělo toto Wu Wei „jednání bez jednání.“ Dokonce, i když jsem měl možnost být jeho Uke, neuměl jsem to pochopit. Bylo to jako kdyby tam Sensei se mnou nebyl, ale já jsem stejně nebyl schopen ničeho. Položením jeho prstů, jeden po druhém, mohl kontrolovat všechny mé pohyby, jakoby hrál hudbu na klávesách. Při útoku mečem pouze stáhl meč z výše, použil své prsty a uzamkl čepel na místě, jako by jí držel v kleštích.
 
Během přestávky, když jsme se posadili vedle něj na zem, pokračoval v ukázkách jednoduchosti toho všeho. Požádal Pedra, aby na něj provedl Tsuki a ten na místě ztratil rovnováhu. To samé se stalo mě a pár Japonským vyšším stupňům kolem něj. Pokaždé byl schopen číst Ukeho rovnováhu a rozbít jí bez úsilí. Dívat se na to bylo něco, cítit to na vlastní kůži, nebo lépe řečeno, necítit nic bylo úžasné. Dnes jsem začal vidět rozsáhlost cesty, pro nás otevřené, a sílu nekonání. Dotýkajíc se protivníka pouze jedním bříškem prstu, Sensei byl schopen použít sílu Kūkan. (2)
 
Před tím nám připomněl Ishitobashi (3), skákající kameny a důležitost využití těchto „vzduchových kapes“ vytvořených odrazem kamenů na hladině vody. Jeho Budō nebylo nikdy jednodušší a současně tak těžké napodobit. Protože to bylo za hranicí pocitu, citu a záměru. Jeden okamžik útočíte a další jste poraženi bez žádného důvodu.
 
Když jste Uke, máte obvykle lepší šanci uchopit feeling, teď už ne. Stojím si zde za tím. I když jste Uke, nevidíte; necítíte; nechápete, co se děje. Není zde bolest; není zde rychlost, není zde technika. Je to pravé nic. Nazývám to Wu Wei (Čínsky doslovně „ne-konání“) z tohoto důvodu. WuWei je důležitým konceptem v Taoismu a znamená přirozené konání nebo jinými slovy: konání nevyžaduje usilování nebo nadměrné úsilí. Je to kultivace mentálního stavu, ve kterém naše činy jsou zcela bez námahy v souladu s proudem života.
 
„Žádné nadměrné úsilí“ shrnuje docela dobře to, co nám Sensei dnes převedl. Sensei se skoro nehýbal a s jakýmkoli útokem se setkal, jeho kontrola byla stejná. Řekl to nějak takto: „v jeho stupni Mutō Dori je vše stejné, to je Zero!“
Přál bych si, aby se více Bujinkanu mohli zúčastnit tréninku v Japonsku, protože pokud ne, nevidím, jak se mohou rozvíjet a dovršit Shingitai. (4)
 
Zvládnutí Gi a kontrola svého Tai je dobrá, ale postoupení na úroveň Shin vyžaduje jiný typ tréninku, který můžete získat pouze zde v Japonsku.
_____________________
1. Wu wei: https://en.wikipedia.org/wiki/Wu_wei
2. Kūkan: 空間 prostor, vesmír
3. Ishitobashi: 石飛ばし, skákající kameny (na hladině vody); létající kameny
4. Shingitai: 心技体, původně pojem pocházející ze Sumo: duch, technika, tělo
 
Překlad článku Arnauda Cosergue
https://kumafr.wordpress.com/2017/07/23/wu-wei-action-without-action/