Svoboda vs. novicové v bojových uměních

20.10.2017 10:20
U příležitosti dnešního otevření nového dojo, jsem vybral článek od Martina Žipaje nejen pro nováčky ale i ty, kteří zvažují začít s cvičením
 
Svoboda vs. novicové v bojových uměních
 
„Svoboda“ je velmi důležité téma v bojových uměních. Ztratí-li bojovník svobodu, ztratí, nebo omezí svoji schopnost přizpůsobit se nenadálému a přirozeně na to reagovat. Neměli bychom ale zůstávat v našich běžných představách toho, co svoboda znamená. I svoboda respektuje a musí respektovat pravidla, která mohou být jak viditelná, tak neviditelná. Zaslechl jsem dokonce úvahu, že lidé mohou mít ze svobody strach. Zvážím-li strach ze svobody a přirovnám jej ke strachu z tíže zodpovědnosti, zodpovědnosti za své činy či život pak to možná dává jakési vysvětlení. Přejděme teď tedy k dalšímu tématu spjatému ve velké míře ze svobodou.
 
Postup a příležitost
 
Trénink v Bujinkanu v převážné většině NENÍ rozdělován na nováčky, starší a nejstarší studenty. Nehovořím o věku fyzickém, ale délce studia studenta. Toto mnohé překvapuje. Všechny úrovně studentů cvičí společně. Samozřejmě je třeba dělat jisté rozlišení mezi dětmi a člověkem, který je ve věku, kdy se již začne vyvíjet jeho vlastní pohled na svět a život. Pojďme ale zpět k nováčkům a starším studentům v Bujinkan dojo Soke Hatsumiho. Praxe je, že ti nejmladší studenti trénují a studují současně s těmi nejstaršími. Není zde hranice, pouze hierarchie, která je také předmětem studia bojových umění. Mladý student přijde na trénink a vše je pro něj absolutně nové. Začne studovat společně s těmi více i nejvíce zkušenými. Toto je pro studenta jistě velká příležitost a také zlomový okamžik.
 
V budó, které studuji vás nikdo nevede přesně daným plánem a postupem. Nikdo vás nevede za ruku. Můžete se ocitnout ve, lze-li to tak nazvat, světě vnitřního i vnějšího chaosu. Vše se neustále mění. Technikám, ani pohybům nerozumíte, nerozumíte filozofii, neumíte udělat ani obyčejný krok v před a vidíte, že všichni ostatní jsou už někde „dál“. Co teď?!
 
Motivace a cit
 
Musíte mít správnou motivaci. Jakýsi plamen uvnitř vás samých, který byl zažehnut právě tím, co jste na tréninku CÍTILI, tím co vás k tréninku přivedlo. Je asi velmi pravděpodobné, že jste na tréninku spíše něco cítili, ale moc jste tomu nerozuměli. To je ale dobře, vaše CITY vás budou provázet celý život. Začněte, nebo zkuste onen „plamen“ chránit a nebojte se chytit všech těch, co jsou „dál“ než vy. Oni jsou ti, kteří vás potáhnou. Máte svobodu v tom, zda se chytíte voje, ocasu či hlavy a jak pevně se chytíte. Vše je možné a za daných podmínek cokoliv může být správné. Buďte také opatrní kde se chytáte. Může se stát, že se chytíte hlavy v místě úst a pak budete kousnuti.
 
Podobným postupem jsem to udělal i já a tak to udělali i mí učitelé. Chcete-li studovat opravdové budó, snažte se hledat, „nasávat“ důležité body a informace od těch starších a zkušenějších. Postavte se vzpřímeně na cestu, vezměte veškerou svou odvahu a odhodlání, chytněte se těch, co po ní již jdou a vyražte vpřed.
 
Dítě a dospělý
 
Jistě může být určitá doba, kdy se k vám bude chovat učitel, nebo starší student jako k dítěti a pokusí se vám pomoci s prvními kroky, ale tato fáze není moc dlouhá. Již prvními kroky vstoupíte do fáze „dospělosti“, učitel, či student vás přestanou táhnout za „ručičku“. Dostanete volnost a svobodu ve studiu. Ti co jsou dál vám budou inspirací a podporou, získáte ochranu těch starších i učitele, ale váš vlastní vývoj zůstane ve vašich rukou. Toto je prokazování respektu ke svobodě a svobodnému vývoji jedince. Zkuste prosím rozumět této svobodě i ve smyslu přirozenosti a zákonů existujících v přírodě.
 
Paradox a spojení
 
Mezi zkušeností a nezkušeností existuje přirozené propojení. Nebojte se být nezkušení, nešikovní, nebo neznalí, právě toto je tou startovní čárou, která vám umožní pomocí studia a tréninku získat zkušenost, zručnost a znalost. Stačí se jen chytit a mít trpělivost.
 
Nováčci, přeji vám hodně odvahy a trpělivosti na cestě ke svobodě!
 
 
Martin
 
Více zde: https://martin-bcd.webnode.cz/news/svoboda-vs-novicove-v-bojovych-umenich/