Mutodori

29.08.2017 13:23

Mutodori
Tento rok, 2017, demonstroval Hatsumi Sensei, že mutodori není ve skutečnosti pouze obrana holýma rukama proti meči. Mutodori je hlavně stavem mysli. Při mé poslední cestě do Japonska řekl Hatsumi Sensei, že pochopení mutodori je základem pravého budo.
Klíčovým slovem pro mutodori je bezpochyb kontrola. Kontrola situace, kontrola protivníka, ale nad tím vším je naučit se kontrole sebe sama. První chybou při učení se mutodori, a toto je pouze můj úhel pohledu, je pravděpodobně fakt, že většina lidí nemá kontrolu nad svými emocemi, když předvádí tyto techniky. Hatsumi Sensei opakovaně řekl, že nemáme provádět techniky, tyto věci musí být provedeny přirozeným způsobem. Musel jsem se pouze rozhlédnout kolem, abych si uvědomil, že nejsou.
Spousta lidí chce vypadat dobře v očích Sokeho a ostatních lidí při výuce. Raději než dělat, co Soke učí a ocitnout se v pro ně neznámém území, upřednostňují záviset na paměti a reprodukovat systém, ve kterém se cítí bezpečně. Musíme se naučit opustit tuto komfortní zónu. Hatsumi Sensei již řekl, důvěřujte božské části, která je uvnitř nás. Pokud provádíte techniky s pocitem strachu, že budete vypadat špatně, ztratíte esenciální část výuky, nezdar.
Druhá chyba ve studiu mutodori je naprostá kontrola protivníka. Samozřejmě si musíme pohlídat zbraň. Ale protivník má dvě ruce a je pro něj lehké vytáhnout další nůž, pokud zaměříme svou pozornost pouze na hlavní zbraň. Musíte si být vědomi, čeho je lidské tělo schopno. Kontrolujete prst, který má vliv na zápěstí, skrze které působí na pozici lokte ovlivňující rameno a tak na orientaci boků, skrze kterou se mění pozice a možnosti pohybu druhé ruky. Tohle vše bude mít samozřejmě efekt na rovnováhu a pevnost protivníkovy struktury.
Třetí chyba, stav mysli. Když tvoříme technickou část, chceme zvítězit v osobní části. Mutodori požaduje, aby byl jednotlivec odpojen od konání. Pokud po výsledku toužíte příliš mnoho a nesetkáváte se s ním, mozek se cítí v tu chvíli rozrušen. Musí být oddělen od boje a ponechat věci probíhat provázaně. Pokud se podíváte na Hatsumi Senseie předvádějícího techniky, jedná, jako by protivník byl nedůležité rozptýlení při jeho pohybu z bodu A do bodu B. Nezaměřuje se na úkol zvítězit v tomto boji. Jeho obličej ukazuje známky agrese pouze ve chvíli, kdy tělo potřebuje extra energii pro dosažení účinku nebo v klíčovém okamžiku. Hned, jak tento okamžik proběhne, pokračuje v mírumilovném a odděleném aspektu. Je to shizen, je to přirozené.
Hatsumi sensei často přesměrovává protivníkův útok jedním prstem. Ze své vůle zveličuje situace pro ukázku toho, že když zatlačíme na správné místo ve správnou dobu, nemusíme použít fyzické síly pro kontrolu protivníka. V Japonsku během výuky bylo běžné vidět lidi držet silou protivníka a pokoušet se je tak dostat na zem pouze silou svých svalů. Nejčastěji tito lidé zabrali tak moc prostoru, že to končilo vrážením do všech v okolí. Chtěli výsledek dokazující jejich schopnost ovládnout protivníka, raději než se pokusit zlepšit i pokud by to vypadalo v ten okamžik špatně.
Musíme se hodně učit z mutodori. Abychom se tam dostali, musíme přijmout, že to zabere čas a že musíme odložit své ego stranou.
Bernard Grégoire
Zdroj: https://bujinkanquebec.wordpress.com/2017/06/28/mutodori-2/