Krása květiny, síla bambusu

27.06.2017 12:44

Krása květiny, síla bambusu

Nedávno se mnou Soke mluvil o způsobu, jakým byl Takamatsu Sensei schopen pečovat o květinu naší tradice dokonce i v čase války. Všichni jsme slyšeli o zkušenostech shiken Takamatsu Senseie a víme o všech příbězích. Soke  mi zdůrazňoval, že to je schopnost vidět mír a nejvyšší dobro skrze konflikt, co je nejvíce rozhodující pro vyzrání Bugeishi. Jak řekl Toda Sensei, „základ míru je skrze Taijutsu.“ Je důležité pochopit vyšší princip a mít víru ve větší měřítko věcí nebo větší perspektivu.

To je pojem, který je pro letošní téma stále rozhodující a nejdůležitější v tom, co Soke zdůrazňuje posledních pár měsíců na našich trénincích. Soke se nedávno zmínil při několika příležitostech, že lidé kteří denně trénují, získali stupeň pochopení a proto respekt pro tento koncept.

Toto JE Ninpo – zachovat mír v časech konfliktu – a esence vytrvalosti. Musíme vést své protivníky k míru a předcházet konfliktu.

Tento feeling je to, co Soke vyučuje a my bychom měli usilovat o jeho zažití v našem taijutsu a tréninku. Nekontrolujeme protivníka v přímém fyzickém konfliktu, kontrolujeme prostor, který je spojený s vyšším principem a konečným dobrem. Kukan nebo vzduch vyplňuje každou stránku prostoru. Přímý kontakt je na fyzickém stupni a vyžaduje sílu, vládu a bude končit zraněním některé ze stran. Proto kontrola prostoru je vrcholným cílem a nejvyšším stupněm bojových umění nebo Bugei. Soke by rád, abychom usilovali o to se stát Bugeisha, když už jsme dosáhli stupně Budo.

Je také důležité zůstat pokornými v našem tréninku a uvědomovat si tohle vše za námi. Soke je nejlepším příkladem a nejpokornějším za všech okolností – Nedávno prohlásil, že je pouze loutkou, kterou vodí Takamatsu Sensei z nebes.

Takamatsu Sensei pečoval o květinu v časech konfliktu a předal semínko Sokemu.

Toto je kruh života a přirozenost vztahu studenta a učitele.

Bufu Ikkan

https://henka.wordpress.com/2008/11/14/the-beauty-of-a-flower-strength-of-bamboo/